Przygotowanie:
Margarynę utrzeć z cukrem na puszystą masę, wbijając kolejno żółtka. Dodać śmietanę, wsypać przesianą mąkę z proszkiem oraz mak. Na koniec połączyć z ubitymi na sztywno białkami. Ciasto przełożyć do formy pokrytej papierem do pieczenia i piec około 40 – 50 minut w 180 stopniach. Do suchego patyczka.
2.Krem kakaowy:
Odlać 1 szklankę mleka. Pozostałe mleko zagotować ze śmietanką i cukrem waniliowym. Żółtka utrzeć z cukrem na puch, pod koniec wlać odlane mleko i wsypać budynie. Mieszaninę wlać na gotujące się mleko, ugotować jak budyń. Masło utrzeć z cukrem pudrem puch, dodać po łyżce budyniu, a pod koniec dodać kakao w proszku, zmiksować
3.Przełożenie:
Na ciasto wyłożyć połowę kremu, ułożyć herbatniki. Na nich rozsmarować karmel, kolejna warstwa herbatników, krem. Wierzch posypać kokosem.
Komentarze