Ciasto kakaowe z gruszkami

4.5 (193 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

  • 1 godz. 30 min

Od dziecka lubiłam przyglądać się babci i mamie, jak krzątają się po kuchni. Wiele się od nich nauczyłam.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • ● 1 kg gruszek (mogą być ze słoika)
    ● 15 dag masła
    ● 15 dag cukru
    ● 3 jajka
    ● 30 dag mąki luksusowej
    ● 3 łyżeczki proszku do pieczenia
    ● 125 ml mleka
    ● 10 dag gorzkiej czekolady
    ● łyżka kakao
    ● 5 łyżek płatków owsianych
    ● szczypta cynamonu
    ● szczypta gałki muszkatołowej
    ● cukier puder i łyżka olejku rumowego do dekoracji
    ● masło i mąka do tortownicy
Wystaw ocenę:

4.5 (193 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto kakaowe z gruszkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto kakaowe z gruszkami 1. Gruszki myjemy i obieramy.
    Kroimy w ćwiartki i usuwamy
    gniazda nasienne.
  • Ciasto kakaowe z gruszkami 2. Masło, cukier i jajka miksujemy.
    Wsypujemy proszek do
    pieczenia, mąkę, kakao, płatki
    owsiane, cynamon i gałkę
    muszkatołową. Dodajemy pokrojoną
    w kawałki czekoladę
    i mleko. Mieszamy.
  • Ciasto kakaowe z gruszkami 3. Tortownicę (śr. 21 cm)
    smarujemy masłem i lekko
    oprószamy mąką. 2/3 ciasta
    wlewamy do tortownicy. Na
    cieście układamy gruszki,
    wlewamy resztę ciasta. Pieczemy
    godzinę w piekarniku
    rozgrzanym do temperatury
    200 °C. Posypujemy cukrem
    pudrem wymieszanym z olejkiem
    rumowym.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Gruszki

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_11-2010

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować