100 g mąki pszennej
100 g mąki pszennej pełnoziarnistej (typ 1850)
0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
3 jajka
50 g cukru
70 g miodu
1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
80 g roztopionego masła
150 ml naturalnego jogurtu
300 g rabarbaru
Ciasto jogurtowe z rabarbarem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Rabarbar myjemy, kroimy w plasterki, oprószamy mąką i mieszamy. Maka sprawi, że rabarbar nie opadnie na dno ciasta.
Jajka ubijamy z cukrem i miodem na puszystą masę. Do masy dodajemy stopniowo oba rodzaje mąki wymieszanej z proszkiem i sodą. Następnie dodajemy masło, jogurt a na samym końcu rabarbar. Wszystko mieszamy kilka razy mikserem. Ciasto nie lubi dokładnego mieszania wystarczy tylko kilka obrotów.
Ciasto następnie przekładamy do keksówki (dł. 26 cm, szer. 12 cm, wys. 8 cm) wysmarowanej masłem i oprószonej mąką. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190'C około 50 minut. Pieczemy do czasu tzw. suchego patyczka :). Po tym czasie wyciągamy z piekarnika i czekamy jak ciasto przestygnie :) Później można kroić i zajadać :) Smacznego !
Ciasto jest bardzo proste i smaczne :) Osoby, które wolą więcej słodyczy w cieście zalecam dać więcej substancji słodzącej :) Do tego ciasta pasują właściwie każde owoce. Polecam
Komentarze