Ciasto jogurtowe z rabarbarem

0 (0 ocen)

  • 60 min

Duża ilość rabarbaru w domu...? Czas na ciasto :)

  • 60 min

Składniki:

  • 100 g mąki pszennej
    100 g mąki pszennej pełnoziarnistej (typ 1850)
    0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    3 jajka
    50 g cukru
    70 g miodu
    1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
    80 g roztopionego masła
    150 ml naturalnego jogurtu
    300 g rabarbaru
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Ciasto jogurtowe z rabarbarem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rabarbar myjemy, kroimy w plasterki, oprószamy mąką i mieszamy. Maka sprawi, że rabarbar nie opadnie na dno ciasta.

    Jajka ubijamy z cukrem i miodem na puszystą masę. Do masy dodajemy stopniowo oba rodzaje mąki wymieszanej z proszkiem i sodą. Następnie dodajemy masło, jogurt a na samym końcu rabarbar. Wszystko mieszamy kilka razy mikserem. Ciasto nie lubi dokładnego mieszania wystarczy tylko kilka obrotów.

    Ciasto następnie przekładamy do keksówki (dł. 26 cm, szer. 12 cm, wys. 8 cm) wysmarowanej masłem i oprószonej mąką. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190'C około 50 minut. Pieczemy do czasu tzw. suchego patyczka :). Po tym czasie wyciągamy z piekarnika i czekamy jak ciasto przestygnie :) Później można kroić i zajadać :) Smacznego !


    Ciasto jest bardzo proste i smaczne :) Osoby, które wolą więcej słodyczy w cieście zalecam dać więcej substancji słodzącej :) Do tego ciasta pasują właściwie każde owoce. Polecam
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jogurt Rabarbar

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować