160 ml oleju słonecznikowego
1 szklanka cukru
1 jajko
sok wyciśnięty z 1 cytryny i skórka z niej obrana
600 g jogurtu greckiego
500 g maki pszennej tortowej
2 łyżeczki sody oczyszczonej
ok 10 szt moreli
Ciasto jogurtowe z morelami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. W dużej misce wymieszać : olej , cukier, jajko, sok z cytryny i skórkę z cytryny. Mieszać do połączenia się składników.
2. Następnie dodać jogurt i dalej mieszać. Dodać [przesianą mąkę z sodą i wymieszać całość raz jeszcze.
Ciasto powinno być gęste.
3.Blachę o wymiarach 22x33 cm wysmarować masłem lub wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać ciasto, wyrównać i na wierzch poukładać morele stroną rozciętą ku górze.
4.Piec ok 50 min w temp. 150 stopni C lub krócej, do tzw. suchego patyczka.
Oprószyć cukrem pudrem.
Ważne ! Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową
Komentarze