Bardzo smaczne, szybkie ciasto z brzoskwiniami. Delikatne w smaku, przyjemnie wilgotne dzięki owocom. Polecam jako ciasto codzienne
50 min
Składniki:
Składniki na blaszkę 20 x 30 cm:
100 g. miękkiego masła
180 g. jogurtu naturalnego
1 szklanka cukru pudru
2 łyżki cukru waniliowego
4 jajka w temperaturze pokojowej
1,5 szklanki mąki pszennej
czubata łyżeczka proszku do pieczenia
1 duża puszka brzoskwiń w zalewie
Dodatkowo:
masło do posmarowania formy
mąka do oproszenia formy
cukier puder
Ciasto jogurtowe z brzoskwiniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masło ubijam z cukrem pudrem i waniliowym na puszystą masę, po czym ubijając dalej dodaję po jednym jajku. Gdy masa jest jednolita, dodaję jogurt, i stopniowo mąkę z proszkiem do pieczenia. Ciasto przelewam do blachy wcześniej nasmarowanej masłem i oprószam mąką, na górze układam brzoskwinie pokrojone w kawałki. Blachę wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C (środkowy poziom piekarnika, góra-dół, bez termoobiegu). Ciasto piekę 40 minut. Ostudzone posypuję cukrem pudrem.
Komentarze