Pyszne kruche ciasto z jabłkami rabarbarem i budyniem pachnące cynamonem i wanilią. Idealne na różne okazje przyjęcia okolicznościowe, spotkania rodzinne czy do popołudniowej kawki.
Ciasto jabłkowo-rabarbarowe z budyniem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia dodaj cukier , masło, żółtka i śmietanę zagnieść kruche ciasto. Ciasto podziel na dwie części jedna większą, drugą mniejszą.
Większą część rozwałkuj wyłóż do blachy 25x35 wyłożonej papierem do pieczenia, ciasto ponakuwaj widelcem i wstaw do lodówki. Mniejszą część włóż do zamrażarki.
2.Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój na ósemki posyp cukrem i cynamonem.
3.Rabarbar umyj, obierz i pokrój na kawałki posyp cukrem i cynamonem.
4.Budyń ugotuj według przepisu na opakowaniu.
5.Piekarnik rozgrzej do 180 st. Ciasto podpiecz około 10 minut, na podpieczone ciasto ułóż jabłka i posyp rabarbarem.
6.Na owoce wyłóż budyń, na wierzch zetrzyj zamrożone ciasto .
Ciasto wstaw do piekarnika i piecz około 35 minut.
Komentarze