Ciasto jabłkowo-rabarbarowe z budyniem

4 (1 ocen)

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób

Pyszne kruche ciasto z jabłkami rabarbarem i budyniem pachnące cynamonem i wanilią. Idealne na różne okazje przyjęcia okolicznościowe, spotkania rodzinne czy do popołudniowej kawki.

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • Składniki na ciasto
    1 kostka masła
    1 szklanka cukru
    3 szklanki mąki
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    4 żółtka
    2 łyżki kwaśnej śmietany


    Jabłka
    1,5 kg jabłek (u mnie papierówki)
    2 łyżki cukru
    1 łyżeczka cynamonu


    Rabarbar
    1 kg rabarbaru
    2 łyżki cukru
    1 łyżeczka cynamonu


    Budyń
    1 litr mleka
    2 budynie wanilinowe
Wystaw ocenę:

4 (1 ocen)

Zobacz również:

Ciasto z budyniem

Ciasto jabłkowo-rabarbarowe z budyniem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia dodaj cukier , masło, żółtka i śmietanę zagnieść kruche ciasto. Ciasto podziel na dwie części jedna większą, drugą mniejszą.
    Większą część rozwałkuj wyłóż do blachy 25x35 wyłożonej papierem do pieczenia, ciasto ponakuwaj widelcem i wstaw do lodówki. Mniejszą część włóż do zamrażarki.
  • 2. Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój na ósemki posyp cukrem i cynamonem.
  • 3. Rabarbar umyj, obierz i pokrój na kawałki posyp cukrem i cynamonem.
  • 4. Budyń ugotuj według przepisu na opakowaniu.
  • 5. Piekarnik rozgrzej do 180 st. Ciasto podpiecz około 10 minut, na podpieczone ciasto ułóż jabłka i posyp rabarbarem.
  • 6. Na owoce wyłóż budyń, na wierzch zetrzyj zamrożone ciasto .
    Ciasto wstaw do piekarnika i piecz około 35 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Budyń

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować