Rabarbarowe z budyniem i migdałami

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Kruche ciasto z delikatnym budyniem , kwaskowym rabarbarem i migdałami chrupiącymi. Niby nic takiego a jakie dobra ciasto do kawy. U mnie znikało jeszcze ciepłe z blaszki.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • ciasto kruche:
    200 g masła
    250 g mąki pszennej
    2 jajka
    1 żółtko
    1 łyżka śmietany gęstej
    sól szczypta
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1/3 szklanki cukru

    budyń:
    70 g budyniu śmietankowego
    700 ml mleka
    80 ml śmietany 30 %
    3 łyżki cukru

    pozostałe:
    500 g rabarbaru
    3 łyżki cukru
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    50 g migdałów
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Rabarbarowe z budyniem i migdałami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W garnku zagotowuję 500 ml mleka i śmietanę oraz cukier. W miseczce rozrabiam budyń z 200 ml mleka. Wlewam do gotującego się mleka i mieszam aż budyń zgęstnieje. Gorący budyń przykrywam folią spożywczą. Zapobiega to utworzeniu się kożucha. Odstawiam do wystygnięcia.


    Do miski przesiewam mąkę, dodaję zimne pokrojone masło, jajka, żółtko, śmietanę, sól, cukier, proszek do pieczenia. Ciasto kroję nożem i zagniatam szybko. Wstawiam do lodówki na godzinę do zamrażalnika.
    Blaszkę o wymiarach 24 cm na 24 wykładam jej spód papierem do pieczenia. 2/3 ciasta wykładam na spód blaszki, można zetrzeć ciasto na tarce. Wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 180 stopni góra dół na 20 minut. Wyjmuje blaszkę i studzę. Na zimne ciasto wykładam zimny budyń
    Rabarbar kroję na kawałku, myję i osuszam. Przekładam do miski posypuję cukrem i mąką ziemniaczaną. Wykładam na budyń, i ścieram resztę ciasta na tarce. Migdały bez skórki mielę w blenderze. Posypuję ciasto z wierzchu. Wstawiam do piekarnika temp 180 stopni góra dół na 35 minut aż ciasto się zrumieni.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Budyń Rabarbar

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować