Ciasto imprezowe

4.5 (156 ocen)

  • 60 min

Pyszne ciasto z nutką alkoholu.

  • 60 min

Składniki:

  • spód
    7 białek
    1/2 szkl. maku
    1szkl kokosów
    1 szkl. cukru
    1 cukier waniliowy

    krem
    2 budynie waniliowe z cukrem
    7 zółtek
    1 szkl. cukru pudru
    1 cukier waniliowy
    2 szkl. mleka
    1 margaryny
    kieliszek wódki

    ptasie mleczko
    1/2 l śmietany 30%
    1 galaretka cytrynowa ( rozp. w 1/2 szklance wody)
    2 łyżeczki żelatyny
    2 łyżki cukru

    Polewa
    200 ml śmietanki 30%
    2 łyzeczki żelatyny
    1 czekolada mleczna
    1/2 czekolady gorzkiej( najlepiej wedel)


    ponadto: herbatniki
Wystaw ocenę:

4.5 (156 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto imprezowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Białka ubić na sztywno, dodać cukier i bić dalej. Gdy masa jest sztywna dodać reszte skladniki: mak i kokosy. Piec w temp 180 st przez 15 min
    2. ! szklanke mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym, szklanke mleka oraz budynie zmiksować i wlać do gotującego mleka, ostudzić. Utrzeć z margaryną i jednym kieliszkiem wódki. Wylać na wystudzony spód
    3. Śmietane ubić z wystudzoną tężejącą sie galaretką, dodać cukier i rozpuszczoną żelatyną.Wylać na krem.
    Herbatniki typu Petitki maczać w wódce kłaść na ptasie pleczko.
    4. polewa: śmietanke podgrzewać w garnuszku, włożyć obie czekolady, rozpuscić. Wystudzić, polać herbatniki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować