CIASTO HERBATNIKOWE Z KREMEM KOKOSOWO- CHAŁWOWYM

4.5 (180 ocen)

  • 40 min

Ciasto jest proste do przygotowania i co najważniejsze nie trzeba go piec. Robi się je błyskawicznie.

  • 40 min

Składniki:

  • • 30 sztuk herbatników (paczka 25 dag)
    • 3 łyżki wiórków kokosowych do dekoracji

    MASA:
    • 1,5 szklanki mleka
    • 7 dag masła
    • 1 opakowanie cukru waniliowego
    • 3 łyżki kaszy manny
    • 15 dag chałwy waniliowej
    • 5 dag wiórków kokosowych

    POLEWA:
    • 1/3 kostki margaryny
    • 1 łyżka mleka
    • 1 łyżka kakao
    • 4 łyżki cukru
Wystaw ocenę:

4.5 (180 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto herbatnikowe z kremem kokosowo- chałwowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zagotować mleko z masłem i cukrem waniliowym. Wsypać kaszę manną, dokładnie wymieszać i chwilę gotować, aż utworzy się gęsta masa. Dodać drobno pokruszoną chałwę, wiórki i wymieszać.
  • 2. Na filii spożywczej ułożyć dwa rzędy po 5 sztuk herbatników. Na to wylać połowę ciepłej masy, ułożyć drugą warstwę herbatników, przykryć resztą masy i pozostałymi herbatnikami. Lekko docisnąć.
  • 3. Składniki polewy rozpuścić w rondelku i chwilę gotować na małym ogniu. Wierzch ciasta polać polewą i posypać wiórkami kokosowymi.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować