Ciasto gruszkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt:
Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę . Stopniowo dodawać cukier. Miksując masę dodawać po 1 żółtku. Wymieszać razem obie mąki. Dodawać do masy jajecznej delikatnie mieszając.
Biszkopt wylać do prostokątnej blachy wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką. Piec 25 minut w temperaturze 180 stopni.
Wystudzić w blaszce.
2.Masa gruszkowa:
Gruszki obrać i pokroić w cząstki. Włożyć do garnka, wlać wodę, dosypać cukier i zagotować. Dodać sok z cytryny. Gotować do czasu, aż gruszki zmiękną. Zblendować na gładki mus. Ponownie zagotować. Do gorącego musu wsypać suche galaretki i wymieszać do całkowitego rozpuszczenia. Mus odstawić do wystudzenia.
3.Pianka cytrynowa:
Galaretkę cytrynową rozpuścić w jednej szklance wrzątku. Odstawić do przestygnięcia. Śmietanę ubić na sztywną pianę z dodatkiem cukru pudru. Do ubitej śmietany wlewać powoli ostudzoną galaretkę cały czas miksując. Odstawić.
4.Na zimny biszkopt wylewamy tężejącą masę gruszkową. Kiedy masa się mocno zetnie, wylać piankę cytrynową.
Komentarze