Ciasto gruszkowe

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Pyszne ciasto z musem gruszkowym i pianką cytrynową

  • 2 godz.

Składniki:

  • biszkopt:
    - 4 jajka
    - 3/4 szklanki cukru
    - 1/2 szklanki mąki pszennej
    - 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej

    masa gruszkowa:
    - 1,5 kg gruszek
    - 4 szklanki wody
    - 1/2 szklanki cukru
    - 2 łyżki soku z cytryny
    - 2 galaretki agrestowe

    pianka cytrynowa:
    - 500 ml śmietanki 30% lub 36%
    - 3 łyżki cukru pudru
    - 1 galaretka cytrynowa
    - 1 szklanka wody
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto gruszkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt:
    Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę . Stopniowo dodawać cukier. Miksując masę dodawać po 1 żółtku. Wymieszać razem obie mąki. Dodawać do masy jajecznej delikatnie mieszając.
    Biszkopt wylać do prostokątnej blachy wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką. Piec 25 minut w temperaturze 180 stopni.
    Wystudzić w blaszce.
  • 2. Masa gruszkowa:
    Gruszki obrać i pokroić w cząstki. Włożyć do garnka, wlać wodę, dosypać cukier i zagotować. Dodać sok z cytryny. Gotować do czasu, aż gruszki zmiękną. Zblendować na gładki mus. Ponownie zagotować. Do gorącego musu wsypać suche galaretki i wymieszać do całkowitego rozpuszczenia. Mus odstawić do wystudzenia.
  • 3. Pianka cytrynowa:
    Galaretkę cytrynową rozpuścić w jednej szklance wrzątku. Odstawić do przestygnięcia. Śmietanę ubić na sztywną pianę z dodatkiem cukru pudru. Do ubitej śmietany wlewać powoli ostudzoną galaretkę cały czas miksując. Odstawić.
  • 4. Na zimny biszkopt wylewamy tężejącą masę gruszkową. Kiedy masa się mocno zetnie, wylać piankę cytrynową.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować