Ciasto francuskie z nadzieniem

4 (3 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 20 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Ciasto francuskie, a w środku ser, szynka i trochę warzyw.
Nie wiedziałam jak to nazwać, więc jest ciasto francuskie z nadzieniem.
Szybkie w przygotowaniu, a jakie pyszne....
Sprawdzi się na kolację, lub jako przekąska. Smakuje na ciepło i na zimno.
Pomysł nie jest mój. Wypatrzyłam to na Instagramie i musiałam wypróbować.

  • 20 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 płat ciasta francuskiego 300 g.
    120 g. sera żółtego
    2 garście szpinaku
    3 duże plastry szynki konserwowej
    kilka sztuk oliwek
    1/2 mniejszej cebuli czerwonej

    Dodatkowo:
    jajko do posmarowania wierzchu ciasta
Wystaw ocenę:

4 (3 ocen)

Zobacz również:

Przekąski

Ciasto francuskie z nadzieniem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto francuskie z nadzieniem 1. Ciasto francuskie rozłożyć, najlepiej od razu na blaszce wyłożonej
    papierem do pieczenia.

    Ser zetrzeć na tarce.
    Połowę sera wyłożyć na jednej połowie ciasta.
    Pamiętajcie żeby zostawić wolne brzegi, bo trzeba później skleić ciasto.
    Na ser wyłożyć szpinak, pokrojoną cebulę, oliwki przekrojone na połówki
    i pokrojoną szynkę. Na wierzch wyłożyć resztę sera.
  • Ciasto francuskie z nadzieniem 2. Nakryć drugą połową ciasta.
    Dobrze skleić brzegi. Po sklejeniu, dodatkowo docisnąć je widelcem.
    Ciasto posmarować rozmieszanym jajkiem. Wierzch delikatnie ponacinać.
  • Ciasto francuskie z nadzieniem 3. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni, około 30 minut.

    Po upieczeniu pokroić na mniejsze kawałki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ciasto francuskie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować