Ciasto drożdżowe z truskawkami

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 15 min

Puszyste i mięciutkie ciasto drożdżowe! Polecam!

  • 1 godz. 15 min

Składniki:

  • Składniki: (22x 33)

    około 6,5 szklanki mąki* (może być mniej lub więcej, wszystko zależy od wilgotności mąki i od tego jak będzie wchłaniać płyny)
    1 i 1/2 szklanki mleka
    4 jajka
    1 i 1/2 szklanki cukru
    150 g stopionej margaryny
    60 g drożdzy
    1 łyżka oleju
    szczypta soli

    * szklanka= 200 ml
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto drożdżowe z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Połowę mąki wsypać do dużej miski, dodać rozczyn (drożdże rozpuścić w połowie szklanki letniego mleka, wymieszanej z 1 łyżką mąki i 1 łyżką cukru- uwaga! Rozczyn bardzo rośnie, mi prawie wykipiał z garnka) i resztę ciepłego mleka. Całość wymieszać i pozostawić do wyrośnięcia (ja wystawiłam na balkon, przykryłam ściereczką i zostawiłam na 35 min).
    Po wyrośnięciu dodać jajka, olej, sól, cukier, resztę mąki oraz stopioną margarynę. Wyrabiać kilka minut, aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu ułożyć wybrane owoce (u mnie to były mrożone truskawki, nie rozmrażamy ich wcześniej) i posypujemy kruszonką ze sprawdzonego przepisu (ja roztopiłam 100 g margaryny, dodałam mąkę- na oko, tak by powstała zwarta, ale jeszcze dosyć lepka masa i około 2 łyżek cukru). Pieczemy 45- 50 min w nagrzanym piekarniku.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować