Ciasto drożdżowe z truskawkami

4.5 (140 ocen)

  • 1 godz. 30 min

To ciasto zawsze się udaje!

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 1kg + łyżka mąki
    3 jajka
    10dag drożdży
    margaryna
    270ml mleka
    1 szkl.+ łyżka cukru
    cukier waniliowy
    szczypta soli
    20dag truskawek
Wystaw ocenę:

4.5 (140 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Ciasto drożdżowe z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 4/5 margaryny rozpuścić w mleku, zagotować i odstawić do wystygnięcia.
  • 2. Drożdże rozpuścić w małej ilości ciepłej wody dodając łyżeczkę mąki i cukru. Dokładnie połączyć zaczyn i ostawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  • 3. Mąkę połączyć z cukrem, cukrem waniliowym, jajkami i solą. Wlać roztopioną margarynę, zaczyn i wyrabiać, aż ciasto zacznie odchodzić od rąk. Ostawić do wyrośnięcia.
  • 4. Truskawki umyć i wyszypułkować. Przekroić na połówki i obtoczyć w małej ilości mąki, aby nie opadły na spód ciasta.
  • 5. Z 1/5 margaryny, łyżki mąki i cukru zrobić kruszonkę. Ciasto wyłożyć na blachę, następnie truskawki ułożyć na cieście, w równych odstępach, lekko wciskając. Na koniec posypać kruszonką. Piec w temp. 170 stopni przez ok. 45 minut.

Porady

Zamiast truskawek można użyć innych sezonowych owoców.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować