Mięciutkie i bardzo puszyste ciasto drożdżowe z truskawkami, jagodami i chrupiącą kruszonką.
2 godz.
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
Składniki na formę 23x35cm:
Maślanka - 200 g
Masło - 50 g
Jajko - 3 sztuki
Mąka pszenna - 660 g
Cukier - 120 g
Drożdże suche - 8 g
Truskawki - 1 szklanka
Jagody - 1/2 szklanki
Kruszonka:
Mąka pszenna - 50 g
Masło - 50 g
Cukier - 50 g
Ciasto drożdżowe z owocami, na maślance - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masło roztapiamy w garnku. Dodajemy maślankę i podgrzewamy, aby była letnia. Dodajemy 1 łyżkę cukru i drożdże. Zostawiamy na 5 minut. Mieszamy z mąką, jajkami, i pozostałym cukrem. Zagniatamy, aż przestanie kleić się do rąk. Odstawiamy pod przykryciem na 1-1,5 godziny, aby ciasto podwoiło swoją objętość.
Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Rozkładamy ciasto na całą blachę - najlepiej robić to zwilżonymi dłońmi. Zostawiamy pod przykryciem na 10-15 minut.
Na ciasto układamy owoce. Jeśli korzystacie z mrożonych, trzeba je najpierw rozmrozić i dobrze osuszyć. Owoce lekko dociskamy do ciasta.
Teraz kruszonka. Zimne masło kroimy w kostkę, dodajemy mąkę i cukier. Zagniatamy, aż się połączy. Urywamy po kawałki kruszonki i układamy na cieście.
Komentarze