Ciasto drożdżowe z owocami, na maślance

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Mięciutkie i bardzo puszyste ciasto drożdżowe z truskawkami, jagodami i chrupiącą kruszonką.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki na formę 23x35cm:
    Maślanka - 200 g
    Masło - 50 g
    Jajko - 3 sztuki
    Mąka pszenna - 660 g
    Cukier - 120 g
    Drożdże suche - 8 g
    Truskawki - 1 szklanka
    Jagody - 1/2 szklanki

    Kruszonka:
    Mąka pszenna - 50 g
    Masło - 50 g
    Cukier - 50 g
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto z owocami

Ciasto drożdżowe z owocami, na maślance - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto drożdżowe na maślance z owocami 1. Masło roztapiamy w garnku. Dodajemy maślankę i podgrzewamy, aby była letnia. Dodajemy 1 łyżkę cukru i drożdże. Zostawiamy na 5 minut. Mieszamy z mąką, jajkami, i pozostałym cukrem. Zagniatamy, aż przestanie kleić się do rąk. Odstawiamy pod przykryciem na 1-1,5 godziny, aby ciasto podwoiło swoją objętość.

    Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Rozkładamy ciasto na całą blachę - najlepiej robić to zwilżonymi dłońmi. Zostawiamy pod przykryciem na 10-15 minut.

    Na ciasto układamy owoce. Jeśli korzystacie z mrożonych, trzeba je najpierw rozmrozić i dobrze osuszyć. Owoce lekko dociskamy do ciasta.

    Teraz kruszonka. Zimne masło kroimy w kostkę, dodajemy mąkę i cukier. Zagniatamy, aż się połączy. Urywamy po kawałki kruszonki i układamy na cieście.

    Pieczemy w 180 stopniach 45 - 50 minut.

Porady

Ciasto wspaniale smakuje posmarowane masłem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować