Ciasto drożdżowe z cukinią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Drożdże pokruszyć, dodać szczyptę soli, 3 łyżki cukru. Rozetrzeć. Dodać trochę ciepłej wody i 3 łyżki mąki. Wymieszać i pozostawić do wyrośnięcia.
2. Cukinię obrać ze skóry, wyciąć pestki i zetrzeć na grubych oczkach.
3. Żółtka i jajko utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym i szczyptą soli. Dodać rozczyn, mąkę, olej i mleko. Wymieszać.
Na koniec dodać większą połowę startej cukini. Delikatnie wymieszać.
4. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać ciasto, wyłożyć resztą startej cukinii, owocami ( ja użyłam malin i jeżyn) oraz posypać kruszonką.
5. Piec około 45-55 min w temperaturze 170-180° (pierwsze 20 min góra dół, później termoobieg).
Komentarze