Ciasto drożdżowe z cukinią

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 15 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Tradycyjne ciasto drożdżowe urozmaicone cukinią nabiera wyśmienitego smaku . Jest soczyste i bardzo smaczne.

  • 1 godz. 15 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 5 dag drożdży
    4 żółtka
    1 jajko
    1 szklanka cukru
    1 cukier waniliowy
    4 szklanki mąki
    1 szklanka mleka
    8 łyżek oleju
    1 średniej wielkości cukinia
    Owoce sezonowe
    Szczypta soli
    Trochę wody
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto drożdżowe

Ciasto drożdżowe z cukinią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Drożdże pokruszyć, dodać szczyptę soli, 3 łyżki cukru. Rozetrzeć. Dodać trochę ciepłej wody i 3 łyżki mąki. Wymieszać i pozostawić do wyrośnięcia.
    2. Cukinię obrać ze skóry, wyciąć pestki i zetrzeć na grubych oczkach.
    3. Żółtka i jajko utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym i szczyptą soli. Dodać rozczyn, mąkę, olej i mleko. Wymieszać.
    Na koniec dodać większą połowę startej cukini. Delikatnie wymieszać.
    4. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać ciasto, wyłożyć resztą startej cukinii, owocami ( ja użyłam malin i jeżyn) oraz posypać kruszonką.
    5. Piec około 45-55 min w temperaturze 170-180° (pierwsze 20 min góra dół, później termoobieg).
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukinia

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować