Ciasto drożdżowe z borówkami i kruszonką

5 (1 ocen)

  • 1 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

To łatwe w przygotowaniu ciasto drożdżowe. Jest smaczne i puszyste. Spora porcja owoców i kruszonki sprawia, że zasmakuje każdemu.

  • 1 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto drożdżowe
    500g mąki
    50g drożdży
    1 szklanka mleka
    1 szklanka cukru
    3 żółtka
    ½ kostki margaryny
    Szczypta soli

    250g owoców – borówek

    Kruszonka
    ¾ szklanki mąki
    ¾ szklanki cukru
    ½ kostki margaryny
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Ciasto drożdżowe z borówkami i kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto drożdżowe: w połowie ciepłego mleka (ja podgrzałam je w mikrofali) rozprowadzić drożdże z łyżką cukru. Następnie odstawić do wyrośnięcia na 10 minut pod przykryciem ze ściereczki. Żółtka utrzeć mikserem z cukrem, pozostałe mleko również podgrzać, margarynę roztopić. Wyrośnięty rozczyn oraz pozostałe składniki dodać do mąki. Wyrobić ciasto i wyłożyć na blaszkę (wcześnie wyłożona papierem do pieczenia, o wymiarach około 35x 20). Tak przygotowane ciasto przykryć ściereczką i odstawić na około 1 godzinę do wyrośnięcia.

    Na cieście rozłożyć owoce.

    Zrobić kruszonkę: mąkę wymieszać z cukrem i wlać rozpuszczony tłuszcz, wymieszać. Posypać owoce.

    Ciasto piec 45-50 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować