Ciasto drożdżowe z borówkami i kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto drożdżowe: w połowie ciepłego mleka (ja podgrzałam je w mikrofali) rozprowadzić drożdże z łyżką cukru. Następnie odstawić do wyrośnięcia na 10 minut pod przykryciem ze ściereczki. Żółtka utrzeć mikserem z cukrem, pozostałe mleko również podgrzać, margarynę roztopić. Wyrośnięty rozczyn oraz pozostałe składniki dodać do mąki. Wyrobić ciasto i wyłożyć na blaszkę (wcześnie wyłożona papierem do pieczenia, o wymiarach około 35x 20). Tak przygotowane ciasto przykryć ściereczką i odstawić na około 1 godzinę do wyrośnięcia.
Na cieście rozłożyć owoce.
Zrobić kruszonkę: mąkę wymieszać z cukrem i wlać rozpuszczony tłuszcz, wymieszać. Posypać owoce.
Ciasto piec 45-50 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
Komentarze