ciasto drożdżowe chłodzone

4.5 (187 ocen)

  • 20 min

Moj wypróbowany od lat przepis na drożdżowke.

  • 20 min

Składniki:

  • 1 kg maki,
    1 szklanka cukru,
    1 szklanka mleka,
    5 dkg drożdży,
    1/2 szklanki śmietany 12%,
    5 jaj,
    1 margaryna
    KRUSZONKA:
    1 łyżka margaryny,
    1 łyzka smalcu,
    3 łyżki cukru,
    5 łyżek mąki
Wystaw ocenę:

4.5 (187 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto drożdżowe chłodzone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Margaryne rozpuszczamy i studzimy.
    Drożdże rozkruszamy i wrzucamy do śmietany, mieszamy aż do ich rozpuszczenia.
    jaja mieszamy z cukrem, dodajemy mleko, rozpuszczone drożdże, ostudzona margarynę i mąkę.
    Wyrabiamy ciasto.
    Odstawiamy na minimum 2 godziny do lodówki.
  • 2. Z margaryny, smalcu, mąki i cukru robimy kruszonkę.
  • ciasto na drożdżowke 3. Ciasto wykładamy do blaszki, posypujemy kruszonką.
    Pieczemy ok 50 minut w 160 stopniach.

Porady

Ciasto smakuje rownie dobrze, gdy posmarujemy je dzemem lub ułozymy na nim owoce. Podana porcja ciasta wystarcza na blaszke keksowke i tradycyjna blaszke 25x30.Chyba ze wolimy bardzo wysoką drożdżowke to podana porcje ciasta wykładamy tylko do blaszki 25x30.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować