Ciasto czekoladowe

0 (0 ocen)

  • Łatwy

Pełne jabłek, orzechów laskowych i rodzynków. Do jego przygotowania nie będzie potrzebny mikser. Z pomocą małej asystentki lub małego asystenta wystarczy wymieszać składniki i gotowe!

  • Łatwy

Składniki:

  • - jabłka (duże, słodko-kwaśne): 4 sztuki
    - orzechy laskowe: 20 dekagramów
    - rodzynki: 20 dekagramów

    - mąka pszenna tortowa: 2 szklanki
    - proszek do pieczenia: 1 łyżeczka
    - soda: 1 łyżeczka
    - cukier (niepełna): 1 szklanka
    - cukier waniliowy: 1 łyżka
    - kakao ciemne: 3 łyżki
    - jajka: 3 sztuki
    - olej rzepakowy: 0.75 szklanki

    - czekolada gorzka: 100 gramów
    - mleko (1łyżka = 15ml): 4 łyżki
    - olej rzepakowy: 2 łyżki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto czekoladowe

Ciasto czekoladowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto czekoladowe 1. Jabłka obrać, wydrążyć gniazda, pokroić w większą kostkę. Orzechy posiekać w grubsze kawałki. Rodzynki sparzyć wrzątkiem (po 10 minutach dobrze je odcisnąć). Orzechy posiekać w większe kawałki.
  • Ciasto czekoladowe 2. Do misy przesiać mąkę, proszek do pieczenia, sodę i kakao. Dodać cukier, cukier waniliowy, rozbełtane jajka i olej.
  • Ciasto czekoladowe 3. Dodać przygotowane wcześniej jabłka i bakalie.
  • Ciasto czekoladowe 4. Całość dokładnie wymieszać i odstawić na pół godziny.
  • Ciasto czekoladowe 5. Formę o wymiarach 30x21cm (lub podobnych) wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć masę. Ciasto piec w temp. ok. 190st., ok. 50 minut (do "suchego patyczka").
  • 6. Przygotować polewę: w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce rozpuścić czekoladę, mleko i olej. Gotową polewę rozprowadzić na przestudzonym cieście.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka Orzechy Rodzynki Bakalie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować