Pełne jabłek, orzechów laskowych i rodzynków. Do jego przygotowania nie będzie potrzebny mikser. Z pomocą małej asystentki lub małego asystenta wystarczy wymieszać składniki i gotowe!
Ciasto czekoladowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jabłka obrać, wydrążyć gniazda, pokroić w większą kostkę. Orzechy posiekać w grubsze kawałki. Rodzynki sparzyć wrzątkiem (po 10 minutach dobrze je odcisnąć). Orzechy posiekać w większe kawałki.
2.Do misy przesiać mąkę, proszek do pieczenia, sodę i kakao. Dodać cukier, cukier waniliowy, rozbełtane jajka i olej.
3.Dodać przygotowane wcześniej jabłka i bakalie.
4.Całość dokładnie wymieszać i odstawić na pół godziny.
5.Formę o wymiarach 30x21cm (lub podobnych) wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć masę. Ciasto piec w temp. ok. 190st., ok. 50 minut (do "suchego patyczka").
6.Przygotować polewę: w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce rozpuścić czekoladę, mleko i olej. Gotową polewę rozprowadzić na przestudzonym cieście.
Komentarze