" Ciasto cytrynowe z orzeźwiającym kremem budyniowym "

5 (165 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 60 min

Ciasto cytrynowe z orzeźwiającym kremem budyniowym i puszystą pianką - w sam raz na świąteczny poczęstunek!

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto:

    - jajko - 3 szt
    - mąka pszenna - 60 g
    - mąka ziemniaczana - 60 g
    - cukier - 100 g
    - proszek do pieczenia - 0,5 łyżeczki
    - woda - 1 łyżka



    Poncz do nasączenia ciasta :

    - woda - ok. 150 ml
    - sok z cytryny - 2 łyżki
    - cukier - 2 łyżeczki



    Masa budyniowa :

    - budyń śmietankowy - 2 opakowania
    - sok z cytryny - 125 ml
    - cukier - 1 szklanka
    - masło - 100 g



    Pianka :

    - galaretka cytrynowa - 1 opakowanie
    - śmietana 36% - 500 ml
    - cukier puder - 2 łyżki



    Lukier :

    - sok z cytryny - 4 łyżki
    - cukier puder - 3 łyżki



    Dodatkowo :

    - herbatniki - ok. 20 szt


Wystaw ocenę:

5 (165 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Cytrynowiec Desery

" ciasto cytrynowe z orzeźwiającym kremem budyniowym " - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:

    Żółtka oddzielamy od białek.

    Białka ubijamy na sztywno.

    Ciągle mieszając dodajemy cukier , a na końcu po jednym żółtku.

    W osobnej miseczce przesiewamy obydwie mąki z proszkiem do pieczenia.

    Przesiewamy do masy jajecznej i delikatnie mieszamy.

    Dodajemy wodę i miksujemy na najmniejszych obrotach.

    Formę ( średnią blachę, np. 20 x 23 cm) smarujemy margaryną ( boki nie! )i posypujemy bułką tartą.

    Wlewamy ciasto i pieczemy 20minut w 180C.



    Masa budyniowa :

    Sok z cytryny , 1 szklanke wody i cukier gotujemy.

    0,5 szklanki wody mieszamy z budyniami.

    Dodajemy do gotującej sie wody i szybko mieszamy.

    Gotujemy do momentu zgestnienia.

    Miękkie masło ucieramy na puszystą masę.

    Dodajemy zimny!!! budyń.

    Dokładnie mnieszamy.



    Poncz do nasączenia ciasta :

    Wodę mieszamy z sokiem z cytryny i cukrem.

    Powstałym ponczem nasączamy biszkopt.



    Na biszkopt wklewamy budynie.

    Delikatnie wygładzamy i wkładamu do lodówki.



    Pianka cytrynowa :

    Galaretkę rozpuszczamy w 1 szklace goracej wody i zostawiamy do ostygnięcia.

    Śmietanę ubijamy na sztywno a pod koniec ubijania dodajemy cukier puder.

    Ciągle miksując dodajemy stopniowo tężejącą galaretkę.

    Wlewamy na masę budyniową.

    Na górze układamy herbatniki jeden obok drugiego.



    Lukier :

    Sok z cytryny rozcieńczamy z cukrem puder na gładką masę.

    ( Dodajemy taka ilośc cukru pudru , by masa była gęsta , ale smarowna )

    Przygotowany lukrem dokładnie smakrujemy herbatniki.

    Zdobimy listkami czekoladowymi i kawałkami cytrynki.

    Odstawiamy do " przegryzienia "


    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cytryna

Notka redakcyjna

KH_02-2013

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować