Ciasto cappuccino z kawową galaretką

4.75 (12 ocen)

  • 1 godz.
  • Więcej niż 10 osób

Ciasto cappuccino z dodatkiem galaretki kawowej. Z pewnością przypadnie do gustu osobą lubiącym kawę.

  • 1 godz.
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • Biszkopt:
    4 jajka
    1 szkl.cukru
    2 budynie czekoladowe
    Mąka pszenna
    1 łyżka kakao
    2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

    Masa:
    2,5 szkl.mleka
    3 łyżki mąki pszennej
    3 łyżki mąki ziemniaczanej
    6 łyżek cukru
    3 łyżki cappuccino
    250g margaryny (temp.pokojowa)

    400ml śmietanki 36%
    2 łyżki cukru pudru
    5 łyżek kawy rozpuszczalnej
    3 łyżki żelatyny
    20 herbatników
Wystaw ocenę:

4.75 (12 ocen)

Zobacz również:

Ciasto kakaowe

Ciasto cappuccino z kawową galaretką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy z odrobiną soli gdy będą już ubite wsypujemy stopniowo cukier aż się rozpuści. Następnie dodajemy po jednym żółtku. Do szklanki (250ml) wsypujemy dwa budynie czekoladowe szklankę uzupełniamy mąką pszenną i na samą górę dodajemy jeszcze łyżkę kakao i proszek do pieczenia wszystkie suche składniki przesiewamy do ubitych białek delikatnie mieszamy do połączenia składników. Pieczemy w 180 stopniach przez 30 minut. Upieczony biszkopt chłodzimy (najlepiej upiec dzień szybciej) i nasączamy zimną kawą rozpuszczalną.

    W garnku zagotowujemy 1,5 szklanki mleka. W osobnej misce mieszamy szklankę mleka wraz z obiema mąkami, cukrem oraz cappuccino. Powstałą masę wlewamy do gotującego się mleka intensywnie mieszamy żeby nie powstały grudki. Odstawiamy do wystygnięcia.

    Do miski wsypujemy 5 łyżek kawy rozpuszczalnej plus cukier według uznania wsypujemy 3 czubate łyżki żelatyny i zalewamy dwiema nie pełnymi szklankami wrzątku (3/4szkl.)
    Studzimy.

    Margarynę ucieramy dodajemy do niej stopniowo zimną masę cappuccino.
    Na nasączony biszkopt wykładamy masę na masę herbatniki można je namoczyć w mleku. Na herbatniki wylewamy tężejąca galaretkę. Na galaretkę wykładamy ubitą śmietanę kremówkę z dwiema łyżkami cukru pudru. Posypujemy kawą rozpuszczalną do dekoracji i chłodzimy w lodówce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kawa rozpuszczalna

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować