Ciasto cappuccino z kawową galaretką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy z odrobiną soli gdy będą już ubite wsypujemy stopniowo cukier aż się rozpuści. Następnie dodajemy po jednym żółtku. Do szklanki (250ml) wsypujemy dwa budynie czekoladowe szklankę uzupełniamy mąką pszenną i na samą górę dodajemy jeszcze łyżkę kakao i proszek do pieczenia wszystkie suche składniki przesiewamy do ubitych białek delikatnie mieszamy do połączenia składników. Pieczemy w 180 stopniach przez 30 minut. Upieczony biszkopt chłodzimy (najlepiej upiec dzień szybciej) i nasączamy zimną kawą rozpuszczalną.
W garnku zagotowujemy 1,5 szklanki mleka. W osobnej misce mieszamy szklankę mleka wraz z obiema mąkami, cukrem oraz cappuccino. Powstałą masę wlewamy do gotującego się mleka intensywnie mieszamy żeby nie powstały grudki. Odstawiamy do wystygnięcia.
Do miski wsypujemy 5 łyżek kawy rozpuszczalnej plus cukier według uznania wsypujemy 3 czubate łyżki żelatyny i zalewamy dwiema nie pełnymi szklankami wrzątku (3/4szkl.)
Studzimy.
Margarynę ucieramy dodajemy do niej stopniowo zimną masę cappuccino.
Na nasączony biszkopt wykładamy masę na masę herbatniki można je namoczyć w mleku. Na herbatniki wylewamy tężejąca galaretkę. Na galaretkę wykładamy ubitą śmietanę kremówkę z dwiema łyżkami cukru pudru. Posypujemy kawą rozpuszczalną do dekoracji i chłodzimy w lodówce.
Komentarze