Ciasto budyniowo-orzechowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto kruche: Ugotowane żółtka przetrzeć przez sito. Wszystkie składniki na ciasto posiekać i zagnieść ciasto. Wstawić do lodówki na pół godziny. Podzielić na 3 części i upiec 3 cienkie placki w blaszce 24x36cm. Ostudzić.
2.Masa budyniowa: mleko i cukry zagotować. Jajka, żółtka i mąkę wymieszać i wlać na gotujące się mleko. Szybko mieszać aby nie było grudek. Dodać masło i mieszać do rozpuszczenia.
3.Warstwa orzechowa: masło, miód i cukier rozpuścić dodać orzechy i wymieszać.
4.Jeden blat ciasta posmarować powidłami, przykryć drugim plackiem. Wylać gorący budyń i przykryć ostatnim blatem ciasta. Na wierzch wyłożyć równą warstwę gorącej masy orzechowej. Ostudzić. Ciasto polać rozpuszczoną z masłem w kąpieli wodnej czekoladą.
Komentarze