Ciasto bananowo - adwokatowe

4 (3 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Biszkopt z adwokatowym kajmakiem, bananami i kremem budyniowym. Aby złagodzić słodycz, posypany gorzkimi, prażonymi ziarnami kakaowca. Smakuje wyśmienicie!

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Biszkopt (na blachę 18x25cm lub małą tortownicę):
    Jajka - 4szt
    Mąka pszenna - 90g
    Mąka ziemniaczana - 40g
    Cukier - 80g
    Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
    Krem budyniowy:

    Mleko - 700ml
    Budyń waniliowy bez cukru - 2szt
    Mąka ziemniaczana - 2 łyżki
    Masło - 200g
    Cukier - 1 łyżka
    Masa kajmakowa adwokatowa - 1/2 puszki

    Dodatkowo:
    Masa kajmakowa adwokatowa - 1/2 puszki
    Banany - 2szt
    Prażone ziarna kakaowca
Wystaw ocenę:

4 (3 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Biszkopt

Ciasto bananowo - adwokatowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt:
    Białka jaj ubijamy na sztywną pianę z odrobiną cukru. Żółtka ucieramy z pozostałym cukrem. Do żółtek dodajemy przesiane mąki i proszek do pieczenia. Dokładnie mieszamy. Na końcu dodajemy białka i mieszamy łyżką.
    Ciasto wylewamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w 180 stopniach przez 20 minut. Po ostudzeniu ciasto kroimy na pół.

    Krem budyniowy:
    Zaczynamy od masy kajmakowej. Przekładamy ją do garnka i lekko podgrzewamy. Połowę wykorzystamy do masy, resztą posmarujemy ciasto.

    W 700 ml mleka przygotowujemy budyń z obu opakowań budyniu i dodatkowej mąki. Powinien być bardzo gęsty. Zostawiamy do schłodzenia pod przykryciem (najlepiej sprawdza się przykrycie folią spożywczą w taki sposób, aby folia dotykała budyniu).
    Masło w temperaturze pokojowej miksujemy z cukrem na gładką masę. Dodajemy partiami budyń i na końcu połowę masy kajmakowej adwokatowej.

    Składamy ciasto:
    Blachę wykładamy wysoko folią aluminiową.
    Dolny blat biszkoptu smarujemy połową masy kajmakowej, na to układamy plasterki bananów (powinny leżeć obok siebie i pokryć całą powierzchnię ciasta). Na to wylewamy 2/3 masy, układamy górny biszkopt i wykładamy pozostałą masę. Na koniec posypujemy prażonymi ziarnami kakaowca. Wkładamy do lodówki na całą noc. Ciasto podajemy schłodzone.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Budyń Masa kajmakowa Banany Kakao

Notka redakcyjna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować