Ciasto kawowo - adwokatowe

4.5 (189 ocen)

  • 6 godz.

Pyszne ciasto kawowo - adwokatowe na spodzie z ciemnego, delikatnego biszkoptu z lekką adwokatową pianką

  • 6 godz.

Składniki:

  • Ciasto:
    3 duże jaja
    4 łyżki cukru
    ½ szklanki mąki tortowej
    ¼ szklanki kakao

    Masa kawowa:
    500 ml mleka
    4 łyżki cukru
    2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
    3 łyżki mąki pszennej
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    25dag masła

    Masa adwokatowa:
    500 ml śmietanki 30%
    ½ szklanki adwokata
    4 łyżeczki żelatyny
    2 łyżki cukru pudru
Wystaw ocenę:

4.5 (189 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto kawowo - adwokatowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Upiec biszkopt: białka ubić z cukrem, dodać żółtka - dalej ubijać - do wytworzenia pęcherzyków powietrza. Mąkę wymieszać z kakao i przesiewając partiami dodawać do masy - mieszać delikatnie drewnianą łyżką. Piec w blaszce 25x30 w 160C około 30 minut.
  • 2. Masa kawowa: 1,5 szklanki mleka zagotować z cukrami, w reszcie mleka wymieszać mąki i kawę rozpuszczalną - wlać na gotujące mleko i ugotować budyń kawowy. Budyń przestudzić. Masło zmiksować i partiami dodawać zimny budyń.
  • 3. Na ostudzony biszkopt wyłożyć masę kawową
  • 4. Masa adwokatowa: śmietankę ubić, dodać cukier puder. Żelatynę namoczyć w 2 łyżkach zimnej wody, gdy napęcznieje lekko podgrzać i rozpuścić. Do rozpuszczonej żelatyny dodać adwokat i taką mieszankę powoli wlewać do śmietanki nadal ubijając. Masę adwokatową wyłożyć na masę kawową, wyrównać.
  • 5. Na wierzch zetrzeć gorzką czekoladę.

Porady

Ciasto schłodzić w lodówce około 1 godziny przed podaniem. Zapraszam na mojego bloga kulinarnego http://kucharzenieedi.pl/

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować