Ciasto bananowe drożdżowe z budyniem i kakaową kruszonką

0 (0 ocen)

  • 6 godz. 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Pierwszy raz przygotowałam ciasto drożdżowe z bananami, jest podobne w konsystencji do ciasta na zakwasie, ładnie wyrosło, jest smaczne i z budyniem smakuje wyśmienicie..........SMACZNEGO!!!

  • 6 godz. 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • ciasto bananowe: drożdże świeże 5 dag, mleko ciepłe 1,5 szklanki, margaryna stopiona 5 dag, cukier 13/4 szklanki, cukier wanilinowy 1 opakowanie, banany 5 sztuk, jajka 3 sztuki, mąka tortowa 60-70 dag, sól 1 szczypta

    dodatki: budyń waniliowy 2 opakowania, mleko 900 ml, cukier 3 łyżki, masło 1 łyżeczka, dżem 300 gram

    kruszonka: mąka krupczatka 100 gram, margaryna miękka 150 gram, mąka tortowa 100 gram, cukier 100 gram kakao 2 łyżki

    puder cukier do posypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto drożdżowe

Ciasto bananowe drożdżowe z budyniem i kakaową kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ciasto bananowe drożdżowe z budyniem i kakaową kruszonką 1. W misce robota drożdże, 1/2 szklanki mleka ciepłego, 1 łyżka cukru i mąki dokładnie rozmieszać i zostawić na 20 minut w ciepłym miejscu.
  • ciasto bananowe drożdżowe z budyniem i kakaową kruszonką 2. Do dzbanka blendera włożyć mniejsze 3 banany (duże 2 sztuki), wlać resztę mleka, wbić jajka i wszystko dokładnie zmiksować.
  • ciasto bananowe drożdżowe z budyniem i kakaową kruszonką 3. Do misy robota z drożdżami wsypać przesianą mąkę, sól, resztę cukru, wlać zmiksowane banany i hakiem robota wyrabiać ciasto, wlać letnią margarynę, wyrabiać z 8 minut, ciasto ma być nie za gęste.

    Misę nakryć talerzem i odstawić na około 40 minut do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.
  • ciasto bananowe drożdżowe z budyniem i kakaową kruszonką 4. W trakcie wyrastania ciasta ugotować budyń i wystudzić na lekko ciepły, forma 34x25 cm z papierem do pieczenia, wyrośnięte ciasto parę przemieszać łyżką i wyłożyć do formy, na wierzch łyżką dodać budyń, dżem owocowy.
  • ciasto bananowe drożdżowe z budyniem i kakaową kruszonką 5. Pozostałe banany przekroić na 3-4 plastry i poukładać na budyniu.
  • ciasto bananowe drożdżowe z budyniem i kakaową kruszonką 6. Z podanych składników palcami zrobić kruszonkę.
  • ciasto bananowe drożdżowe z budyniem i kakaową kruszonką 7. Kruszonkę rozsypać na cieście, piekarnik nagrzany na 180C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 55 minut, upieczone ciasto dobrze wystudzić w formie aby budyń stężał, przed podaniem posypać pudrem cukrem
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować