Ciasto bananowe drożdżowe z budyniem i kakaową kruszonką

  • wyświetlono: 115 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Pierwszy raz przygotowałam ciasto drożdżowe z bananami, jest podobne w konsystencji do ciasta na zakwasie, ładnie wyrosło, jest smaczne i z budyniem smakuje wyśmienicie..........SMACZNEGO!!!

ziutula
  • 24 porcje
  • 400min
  • Łatwy

Składniki

ciasto bananowe: drożdże świeże 5 dag, mleko ciepłe 1,5 szklanki, margaryna stopiona 5 dag, cukier 13/4 szklanki, cukier wanilinowy 1 opakowanie, banany 5 sztuk, jajka 3 sztuki, mąka tortowa 60-70 dag, sól 1 szczypta

dodatki: budyń waniliowy 2 opakowania, mleko 900 ml, cukier 3 łyżki, masło 1 łyżeczka, dżem 300 gram

kruszonka: mąka krupczatka 100 gram, margaryna miękka 150 gram, mąka tortowa 100 gram, cukier 100 gram kakao 2 łyżki

puder cukier do posypania

Sposób przygotowania przepisu:

Ciasto bananowe drożdżowe z budyniem i kakaową kruszonką

  • ciasto bananowe drożdżowe z budyniem i kakaową kruszonką1. W misce robota drożdże, 1/2 szklanki mleka ciepłego, 1 łyżka cukru i mąki dokładnie rozmieszać i zostawić na 20 minut w ciepłym miejscu.
  • ciasto bananowe drożdżowe z budyniem i kakaową kruszonką2. Do dzbanka blendera włożyć mniejsze 3 banany (duże 2 sztuki), wlać resztę mleka, wbić jajka i wszystko dokładnie zmiksować.
  • ciasto bananowe drożdżowe z budyniem i kakaową kruszonką3. Do misy robota z drożdżami wsypać przesianą mąkę, sól, resztę cukru, wlać zmiksowane banany i hakiem robota wyrabiać ciasto, wlać letnią margarynę, wyrabiać z 8 minut, ciasto ma być nie za gęste.

    Misę nakryć talerzem i odstawić na około 40 minut do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.
  • ciasto bananowe drożdżowe z budyniem i kakaową kruszonką4. W trakcie wyrastania ciasta ugotować budyń i wystudzić na lekko ciepły, forma 34x25 cm z papierem do pieczenia, wyrośnięte ciasto parę przemieszać łyżką i wyłożyć do formy, na wierzch łyżką dodać budyń, dżem owocowy.
  • ciasto bananowe drożdżowe z budyniem i kakaową kruszonką5. Pozostałe banany przekroić na 3-4 plastry i poukładać na budyniu.
  • ciasto bananowe drożdżowe z budyniem i kakaową kruszonką6. Z podanych składników palcami zrobić kruszonkę.
  • ciasto bananowe drożdżowe z budyniem i kakaową kruszonką7. Kruszonkę rozsypać na cieście, piekarnik nagrzany na 180C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 55 minut, upieczone ciasto dobrze wystudzić w formie aby budyń stężał, przed podaniem posypać pudrem cukrem

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

ciasto drożdżowekruszonka kakaowadrożdżowe z budyniemdrożdżowe bananowe
 

Komentarze

Podobne przepisy

Ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką

Dodane przez: bogusia82

Ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką

Doskonałe ciasto z dużą ilością...

Ciasto drożdżowe z morelami i kruszonką

Dodane przez: anemon

Ciasto drożdżowe z morelami i kruszonką

Bardzo lubię piec drożdżowe ciasta,...

image-1bcy44p

Dodane przez: viola_dn

Kruche ciasto z porzeczkami i budyniem pod...

Na zimę robię sporo soków i kompotów...

Szarlotka z budyniem i kruszonką

Dodane przez: luna19

Szarlotka z budyniem i kruszonką

Szarlotka z budyniem i kruszonką

Ciasto drożdżowe z wiśniami i kruszonką

Dodane przez: ewka27

Ciasto drożdżowe z wiśniami i kruszonką

Ciasto drożdżowe nauczyłam się...

Ciasto drożdżowe z budyniem i malinami.

Dodane przez: BABECZKA 35

Ciasto drożdżowe z budyniem i malinami

U mnie zaczyna się sezon malinowy....