Pierwszy raz przygotowałam ciasto drożdżowe z bananami, jest podobne w konsystencji do ciasta na zakwasie, ładnie wyrosło, jest smaczne i z budyniem smakuje wyśmienicie..........SMACZNEGO!!!
Ciasto bananowe drożdżowe z budyniem i kakaową kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W misce robota drożdże, 1/2 szklanki mleka ciepłego, 1 łyżka cukru i mąki dokładnie rozmieszać i zostawić na 20 minut w ciepłym miejscu.
2.Do dzbanka blendera włożyć mniejsze 3 banany (duże 2 sztuki), wlać resztę mleka, wbić jajka i wszystko dokładnie zmiksować.
3.Do misy robota z drożdżami wsypać przesianą mąkę, sól, resztę cukru, wlać zmiksowane banany i hakiem robota wyrabiać ciasto, wlać letnią margarynę, wyrabiać z 8 minut, ciasto ma być nie za gęste.
Misę nakryć talerzem i odstawić na około 40 minut do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.
4.W trakcie wyrastania ciasta ugotować budyń i wystudzić na lekko ciepły, forma 34x25 cm z papierem do pieczenia, wyrośnięte ciasto parę przemieszać łyżką i wyłożyć do formy, na wierzch łyżką dodać budyń, dżem owocowy.
5.Pozostałe banany przekroić na 3-4 plastry i poukładać na budyniu.
6.Z podanych składników palcami zrobić kruszonkę.
7.Kruszonkę rozsypać na cieście, piekarnik nagrzany na 180C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 55 minut, upieczone ciasto dobrze wystudzić w formie aby budyń stężał, przed podaniem posypać pudrem cukrem
Komentarze