Ciasto bakaliowe z kremem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:
Na stolnicę wsypać mąkę, dodać cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, żółtka oraz margarynę. Wszystko razem posiekać nożem i zagnieść ciasto, a następnie podzielić je na dwie części. Każdą połówkę ciasta rozwałkować i wyłożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.
Na ciastach rozsmarować powidło śliwkowe i posypać je rodzynkami i posiekanymi orzechami.
Białka ubić na sztywną pianę wraz z cukrem i wyłożyć na wierzch ciast na bakalie. Piec w temp. 180 st przez 25 min.
2.Krem:
Jedną szklankę mleka zagotować z cukrem oraz cukrem waniliowym. W drugiej szklance mleka roztrzepać żółtka, budyń oraz oba rodzaje mąki i wlać na gotujące się mleko, cały czas mieszając aż do uzyskania gęstego budyniu. Gotowy budyń pozostawić do wystudzenia.
Masło utrzeć na puch i ciągle ucierając dodawać po trochu wystudzony budyń. Pod koniec ucierania dodać sok z cytryny.
3.Krem rozsmarować na placku na piance i przykryć drugim plackiem, pianką do kremu.
Wierzch ciasta polać polewą i dowolnie udekorować.
Komentarze