Ciasto bakaliowe z kremem

4.5 (187 ocen)

To jedno z moich ulubionych ciast, które nigdy się nie nudzi.

Składniki:

  • Ciasto:
    30 dag mąki
    25 dag margaryny
    10 dag cukru
    4 żółtka
    1 cukier waniliowy
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Dodatkowo:
    20 dag powideł śliwkowych
    10 dag rodzynek
    10 dag orzechów
    7 białek
    2 łyżki cukru

    Krem:
    2 szkl mleka
    3/4 szkl cukru
    1 cukier waniliowy
    3 żółtka
    1 budyń waniliowy
    1 łyżeczka mąki pszennej
    2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
    1 łyżka soku z cytryny
    30 dag masła
Wystaw ocenę:

4.5 (187 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Ciasto bakaliowe z kremem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Na stolnicę wsypać mąkę, dodać cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, żółtka oraz margarynę. Wszystko razem posiekać nożem i zagnieść ciasto, a następnie podzielić je na dwie części. Każdą połówkę ciasta rozwałkować i wyłożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.
    Na ciastach rozsmarować powidło śliwkowe i posypać je rodzynkami i posiekanymi orzechami.
    Białka ubić na sztywną pianę wraz z cukrem i wyłożyć na wierzch ciast na bakalie. Piec w temp. 180 st przez 25 min.
  • 2. Krem:
    Jedną szklankę mleka zagotować z cukrem oraz cukrem waniliowym. W drugiej szklance mleka roztrzepać żółtka, budyń oraz oba rodzaje mąki i wlać na gotujące się mleko, cały czas mieszając aż do uzyskania gęstego budyniu. Gotowy budyń pozostawić do wystudzenia.
    Masło utrzeć na puch i ciągle ucierając dodawać po trochu wystudzony budyń. Pod koniec ucierania dodać sok z cytryny.
  • 3. Krem rozsmarować na placku na piance i przykryć drugim plackiem, pianką do kremu.
    Wierzch ciasta polać polewą i dowolnie udekorować.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować