Ciasto jabłkowo-bakaliowe z kremem budyniowym

4.5 (149 ocen)

Szybkie ciasto z bakaliami i jabłkami.

Składniki:

  • Ciasto:
    4 jajka
    1 szklanka cukru
    2 szklanki mąki pszennej
    1 łyżeczka sody oczyszczonej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    ok 5 jabłek pokrojonych w średniej wielkości kostkę
    3/4 szklanki oleju
    15 dag żurawiny
    15 dag zmielonych orzechów
    2-3 łyżeczki cynamonu

    Krem budyniowy:
    - 1/2 l mleka
    - 3/4 szklanki cukru
    - 1 cukier waniliowy
    - 2 łyżki mąki pszennej
    - 2 łyżki mąki ziemniaczanej
    - 1 kostka margaryny

    Polewa kakaowa:
    ok 6 łyżeczek cukru pudru
    1 łyżeczka kakao
    ok 2 łyżeczki gorącej wody
Wystaw ocenę:

4.5 (149 ocen)

Ciasto jabłkowo-bakaliowe z kremem budyniowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić z cukrem. Kolejno dodawać po 1 żółtku, cały czas ubijając. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia oraz sodą oczyszczoną. Przesiewać mąkę, delikatnie mieszając łyżką drewnianą. Wlewać stopniowo olej, mieszać do momentu połączenia się składników. Jabłka wymieszać z cynamonem. Do ciasta dodać pokrojone jabłka, zmielone orzechy oraz żurawinę. Wymieszać i wylać do blaszki wysmarowanej margaryną (tylko spód blaski). Piec ok 1h 15 min w temp 180 st C.
  • 2. Sporządzić krem: Z 1/2l mleka odlać 1/2 szklanki. Resztę mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Do 1/2 szklanki mleka dodać: 2 łyżki mąki ziemniaczanej i 2 łyżki mąki pszennej, wymieszać dokładnie i wlać do gotującego się mleka, chwile pogotować, ostudzić. Kostkę margaryny utrzeć dodając po trochu przestudzony budyń.
  • 3. Na zimne ciasto wyłożyć masę.
  • 4. Składniki polewy wymieszać ze sobą, polać ciasto.

Porady

wymiary blaszki do pieczenia: 24 x 34 Wedle uznania żurawinę można zastąpić rodzynkami.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bakalie Jabłka Orzechy Rodzynki Żurawina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować