Ciasto a'la wuzetka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Zrobić biszkopt: Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę i dodawać cukier. Dalej miksując dodawać po 1 żółtku. Dodać olej, olejek zapachowy i kakao. Odłożyć mikser i teraz delikatnie łyżką wmieszać mąkę i proszek do pieczenia. Ciasto przełożyć na dużą blachę i piec w nagrzanym piekarniku przez ok. 40 min. w temp 170'C.
Po upieczeniu od razu wyciągnąć ciacho i odwrócić na drugą stronę, zdjąć papier do pieczenia.
Po ostygnięciu przekroić na pół, przełożyć blat z powrotem do blaszki i nasączyć ponczem, a następnie wyłożyć cały słoiczek dżemu.
2.Żelatynę rozpuścić w zimnej wodzie i odstawić do napęcznienia.
Śmietanki wyciągnąć z lodówki i od razu ubijać z cukrami. Żelatynę włożyć na jakieś 5sekund do mikrofali, żeby pogrzać. Delikatnym strumieniem wlewać do masy. Masę od razu wyłożyć na dżem i przykryć górnym blatem. Górę blatu lekko ściąć. Ciasto do lodówki.
3.Na zakończenie przygotować polewę. Najpierw przygotować żelatynę. Czekolady i kakao rozpuścić w śmietance i mleku na delikatnym ogniu. Żelatynę podgrzać, dodać do śmietanki, energicznie wymieszać i odstawić. Jak zacznie tężeć polać ciasto, posypać wiórkami i schłodzić.
Porady
Do polewy wybieramy czekoladę o takim smaku jaki lubimy.
Porcja na dużą blachę.
Dżem wiśniowy można zastąpić dowolnym.
Komentarze