Ciasto a'la wuzetka

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Puszysty kakaowy biszkopt, bita śmietana i lekko kwaskowy dżem wiśniowy.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto:
    - 8 jajek
    - 5 łyżek oleju
    - 1,5 szkl mąki
    - 4 łyżki kakao
    - 3/4 szkl cukru
    - 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    - kilka kropli olejku migdałowego

    Krem:
    - 990ml śmietanki 30%
    - duży cukier waniliowy
    - 5 łyżek cukru pudru
    - 5 łyżeczek żelatyny rozpuszczonej w połowie szkl wody

    Polewa:
    - 100g czekolady mlecznej
    - 100 g czekolady białej
    - łyżka kakao
    - 2 łyżeczki żelatyny w 2 łyżkach wody
    - 20ml śmietanki + 150ml mleka lub 200ml śmietanki

    Dodatkowo:
    - słoiczek dżemu wiśniowego
    - wiórki kokosowe
    - poncz do nasączenia np. kompot wiśniowy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Wuzetka

Ciasto a'la wuzetka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zrobić biszkopt: Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę i dodawać cukier. Dalej miksując dodawać po 1 żółtku. Dodać olej, olejek zapachowy i kakao. Odłożyć mikser i teraz delikatnie łyżką wmieszać mąkę i proszek do pieczenia. Ciasto przełożyć na dużą blachę i piec w nagrzanym piekarniku przez ok. 40 min. w temp 170'C.
    Po upieczeniu od razu wyciągnąć ciacho i odwrócić na drugą stronę, zdjąć papier do pieczenia.
    Po ostygnięciu przekroić na pół, przełożyć blat z powrotem do blaszki i nasączyć ponczem, a następnie wyłożyć cały słoiczek dżemu.
  • 2. Żelatynę rozpuścić w zimnej wodzie i odstawić do napęcznienia.
    Śmietanki wyciągnąć z lodówki i od razu ubijać z cukrami. Żelatynę włożyć na jakieś 5sekund do mikrofali, żeby pogrzać. Delikatnym strumieniem wlewać do masy. Masę od razu wyłożyć na dżem i przykryć górnym blatem. Górę blatu lekko ściąć. Ciasto do lodówki.
  • 3. Na zakończenie przygotować polewę. Najpierw przygotować żelatynę. Czekolady i kakao rozpuścić w śmietance i mleku na delikatnym ogniu. Żelatynę podgrzać, dodać do śmietanki, energicznie wymieszać i odstawić. Jak zacznie tężeć polać ciasto, posypać wiórkami i schłodzić.

Porady

Do polewy wybieramy czekoladę o takim smaku jaki lubimy. Porcja na dużą blachę. Dżem wiśniowy można zastąpić dowolnym.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować