Ciastka półfrancuskie serowe z konfiturą truskawkową

4.5 (195 ocen)

  • 45 min

Pyszne, delikatne, kruche, serowe, z domową konfiturą.....

  • 45 min

Składniki:

  • 40 dag sera białego zmielonego
    40 dag mąki pszennej
    40 dag masła
    6 łyżek cukru pudru
    1/2 jajka
    KONFITURA: truskawki ok 50 dag, 30 dag cukru
Wystaw ocenę:

4.5 (195 ocen)

Zobacz również:

Desery Ciastka

Ciastka półfrancuskie serowe z konfiturą truskawkową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Truskawki, umyć, większe pokroić na połówki, włożyć do rondelka, posypać cukrem, dokładnie wymieszać, lekko utrzeć, zostawić na godzinkę. Następnie gotować na małym ogniu tak długo aż konsystencja będzie bardzo gęsta (tak aby po nałożeniu na ciasto nie rozpływała się). Mi gotowanie zajęło ok 1,2 godziny - pamiętajcie o zamieszaniu od czasu do czasu. Gotową odstawić do wystudzenia.
  • 2. Mąkę i cukier puder wysypać na stolnicę, dodać pokrojone masło, rozdrobnić z mąką nożem, następnie dodać ser biały i pół jajka, szybko i dokładnie zagnieść.
  • 3. Gotowe oprószyć mąką, rozwałkować na grubość ok 0,5 cm, wykrawać kwadraty ok 7x7, na środek nakładać po łyżeczce konfitury, zawinąć w rulonik, dokładnie skleić wszystkie brzegi.
  • 4. Formę wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć ciastka, górę posmarować resztą jajka, piec w mocno rozgrzanym piekarniku ok 20-25 minut w temp 190 stopni.
  • 5. Wystudzone posypać cukrem pudrem i udekorować owocami. Ciasteczka są rewelacyjne!!! 
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować