Ciastka półfrancuskie serowe z konfiturą truskawkową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Truskawki, umyć, większe pokroić na połówki, włożyć do rondelka, posypać cukrem, dokładnie wymieszać, lekko utrzeć, zostawić na godzinkę. Następnie gotować na małym ogniu tak długo aż konsystencja będzie bardzo gęsta (tak aby po nałożeniu na ciasto nie rozpływała się). Mi gotowanie zajęło ok 1,2 godziny - pamiętajcie o zamieszaniu od czasu do czasu. Gotową odstawić do wystudzenia.
2.Mąkę i cukier puder wysypać na stolnicę, dodać pokrojone masło, rozdrobnić z mąką nożem, następnie dodać ser biały i pół jajka, szybko i dokładnie zagnieść.
3.Gotowe oprószyć mąką, rozwałkować na grubość ok 0,5 cm, wykrawać kwadraty ok 7x7, na środek nakładać po łyżeczce konfitury, zawinąć w rulonik, dokładnie skleić wszystkie brzegi.
4.Formę wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć ciastka, górę posmarować resztą jajka, piec w mocno rozgrzanym piekarniku ok 20-25 minut w temp 190 stopni.
5.Wystudzone posypać cukrem pudrem i udekorować owocami. Ciasteczka są rewelacyjne!!!
Komentarze