Ciastka kokosowo-owsiane z orzechami włoskimi (delikatnie korzenne, super chrupiące)

0 (0 ocen)

  • 25 min

Smak i zapach sprawiają, że ciężko poprzestać na kilku sztukach. Dodatkowo można je upiec tak, aby były całkowicie chrupiące lub lekko ciągnące się w środku! Kolejnym plusem jest fakt, iż nadają się do dłuższego przechowywania, bo nawet po kilku dniach, a nawet tygodniu - ciastka są doskonałe.

  • 25 min

Składniki:

  • (około 24 sztuki)
    220g cukru brązowego (*)
    1 łyżka cukru waniliowego
    110g masła lub oleju kokosowego ( u mnie olej)
    1 jajko
    125g mąki pszennej
    80g otrębów owsianych (mogą być płatki błyskawiczne)
    1,5 łyżeczki cynamonu
    1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
    1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
    1/4 łyżeczki soli
    Dodatkowo:
    60g orzechów włoskich (posiekanych)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Ciastka

Ciastka kokosowo-owsiane z orzechami włoskimi (delikatnie korzenne, super chrupiące) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0jbba4h 1. W pierwszej misce należy połączyć oba cukry, miękkie masło lub olej oraz jajko, a w drugiej - mąkę, otręby, sodę, sól, cynamon i gałkę muszkatołową.
    Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, a na końcu połączyć z orzechami.
  • image-052681a 2. Z powstałej masy uformować kulki o wielkości orzecha włoskiego.
  • image-195pdra 3. Każdą kuleczkę ułożyć (zachowując spore odstępy) na blasze wysłanej papierem do pieczenia.
    (Ciastek nie należy spłaszczać, ponieważ podczas pieczenia - same "rozleją się" na boki.)
    Całość wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec 12-20 minut (**) w 180 stopniach.
  • image-1ogl4ih 4. Upieczone ciasteczka wyjąć z blachą - z piecyka, a następnie po kilku minutach przenieść na kratkę.
    (Początkowo będą bardzo miękkie i delikatne, ale podczas stygnięcia - stwardnieją.)

Porady

(*) Można użyć cukru białego, ale zalecam odrobinę mniej, gdyż ciastka mogą okazać się zbyt słodkie. (**) Ciastka krócej pieczone są chrupiące z zewnątrz i lekko ciągnące się w środku. Natomiast druga opcja sprawi, że będą całkowicie chrupiące (ale nie twarde).

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować