Super chrupiące ciastka owsiano-ryżowe z czekoladą

0 (0 ocen)

  • 30 min

Są naprawdę rewelacyjne i praktycznie rozpływają się w ustach. Daleko im do twardości, nie kruszą się, a jednocześnie zachwycają swą chrupkością. Jeśli wolicie słodkie rzeczy - możecie dodać więcej cukru lub czekolady.

  • 30 min

Składniki:

  • (około 12 sztuk)
    100g masła/margaryny
    50g cukru (używam ksylitolu)
    1 jajko
    100g płatków owsianych
    60g kleiku ryżowego (bez dodatków)
    3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
    Dodatkowo:
    50g czekolady gorzkiej/mlecznej (wg gustu)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciastka

Super chrupiące ciastka owsiano-ryżowe z czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1cmsecr 1. Płatki owsiane należy zmielić - np. młynkiem do kawy, a czekoladę posiekać na mniejsze kawałki.
  • image-1cnch88 2. Masło/margarynę z cukrem utrzeć do puszystości i nadal mieszając - wbić jajko.
    Do powstałej masy dodać resztę składników i całość dokładnie połączyć (najlepiej za pomocą dłoni).
    Na końcu wmieszać czekoladę.
  • image-03qf2v2 3. Z ciasta uformować kulki o wielkości większego orzecha włoskiego i każdą z nich dość mocno spłaszczyć (na grubość 6-7 mm).
  • image-1910hxa 4. Ciasteczka ułożyć (zachowując niewielkie odstępy, ponieważ odrobinę podrosną) na blasze wysłanej papierem do pieczenia.
  • image-0biwcag 5. Piec (w rozgrzanym piekarniku) 20-23 minut w 180 stopniach.
    (Ciastka powinny być odrobinę zarumienione.)
    Po ostudzeniu przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku.

Porady

Ciasteczka idealnie nadają się do dłuższego przechowywania, więc swobodnie możecie przygotować ich większą ilość - choć z pewnością i tak znikną w ekspresowym tempie.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować