Chrupiące ciastka owsiane z pastylkami

5 (189 ocen)

  • 30 min

Co można dobrego i w miarę zdrowego zaproponować dzieciom? Właśnie takie ciastka, które ukrywają w sobie płatki owsiane i w dodatku super chrupią. Ciastka, które robi się ekspresowo, wystarczy wymieszać składniki i po 10 minutach pieczenia można je chrupać.

  • 30 min

Składniki:

  • 150 g płatków owsianych
    100 g miękkiego masła
    150 g cukru demerara
    1/2 łyżeczki sody
    70 g mielonych migdałów, bez skórki
    szczypta soli
    1 jajko
    50 ciemnej czekolady o dużej zawartości kakao
    2 łyżki mąki orkiszowej typ 1050
    40 g cukierków smarties
Wystaw ocenę:

5 (189 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Ciastka

Chrupiące ciastka owsiane z pastylkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Czekoladę posiekaj. W misce wymieszaj ze sobą wszystkie składniki oprócz cukierków. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Nabieraj mokrą dłonią kulki o wielkości orzecha włoskiego, kładź w sporych odstępach na blaszce i spłaszczaj łyżką. W każde ciastko wciśnij 1-3 cukierki. Piecz w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez 10 minut - nie dłużej! Odczekaj aż całkowicie ostygną, bo na gorąco będą się łamać.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Płatki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Urodziny

Podobne przepisy

To może cię zainteresować