Ciastka francuskie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto podstawowe:
Mąke przesiać, zrobić wgłębienie, dodać sól, ocet, jajo i zimną wodę. Składniki połączyć, dokładnie wyrobić ciasto, aby było ciągliwe i miało konsystencję ciata pierogowego. Przełożyć na talerz, schłodzić (ok 15 minut).
2.Ciasto maślane:
Margarynę rozetrzeć nożem na stolnicy z 2-3 łyżkami mąki na jednolitą masę. Masę maślaną uformować w prostokąt grubości ok 2 cm. Ciasta położyć na desce i oziębić.
3.Stolnicę posypać cienką warstwą mąki. Wyłożyć ciasto podstawowe i rozwałkować na kształt koła na grubość ok.1 cm. Na środku koła umieścić prostokąt z ciasta maślanego. Złożyć ciasto w kopertę. Rozwałkować na grubość ok 2 cm, nadając kształt prostokąta. Wałkując ciasto zachować jeden kierunej tj. od siebie na zewnątrz. Nie należy ciasta przewracać.
4.Rozwałkowane ciasto złożyć na 3 lub 4 części, położyć na desce, przykryć ścierką i oziębić w lodówce ok 15-20 minut. Oziębione ciasto rozwałkować na kształt prostokąta, złożyć jak poprzednio na 3-4 części i ochłodzić. Czynność tą powtórzyć 3 razy.
5.P tym czsie ostatni raz rozwałkowane ciasto kroić w nieduże rąby, posmarować rozmąconym jajkiem, osypać dość grubo cukrem, ułożyć na blasze nie natłuszczonej, piec w 250 stopniach na złoty kolor (ok 10-15 minut).
Porady
z tego ciasta można wykonywać inne ciastka nadziewane np. marmoladą lub owocami albo mięsem
Komentarze