Ciastka francuskie z wiśniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wiśnie wymieszać z łyżką mąki i cukru. Ciasto francuskie odwinąć z papieru do pieczenia i podzielić na 10-12 równych prostokątów. Na połowę prostokątów nałożyć wiśnie. W pozostałych ostrym nożem zrobić nacięcia. Dziurkowane prostokąty nałożyć na te z owocami, dobrze podociskać krawędzie, by się ze sobą skleiły. Widelcem docisnąć, tworząc ładny wzorek
2.Tak uformowane ciastka przełożyć na płaską blaszkę wyścieloną papierem do pieczenia. Wysmarować je jajkiem roztrzepanym z 1 łyżeczką mleka i posypać cukrem trzcinowym. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 st.C przez ok. 18-20 minut. Wyjąć i przestudzić na kratce. Smacznego!
Komentarze