ciastka amoniaczki

4.5 (165 ocen)

  • 30 min

stary przepis babci zawsze mi wychodą

  • 30 min

Składniki:

  • 2szkl. cukru,
    5 jaj,
    25 dag margaryny,
    1kg mąki,
    2szkl mleka,
    4czub. łyżeczki amoniaku
Wystaw ocenę:

4.5 (165 ocen)

Zobacz również:

Desery Ciastka

Ciastka amoniaczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Tłuszcz rozpuścić i ostudzić.
    Jajka roztrzepać z mlekiem i amoniakiem, wsypać mąkę i cukier, dodać tłuszcz dokładnie wymieszać.
    Nakładać na natłuszczoną blaszkę po ok. 6 szt.
    Na jedno ciastko przypada ok. 2 łyżek masy.
    Robić ciastka w dużych odstępach bo mocno się rozrastają.
    Piec w nagrzanym piekarniku aż się zrumienią,ok 15 minut
    Lekko wystudzone polukrować lub posypać pudrem
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować