sodziaki

0 (0 ocen)

  • 20 min

Błyskawiczne placuszki, których smak kojarzy mi się z dzieciństwem... Można dodać do nich ulubione owoce, u mnie wersja z jabłuszkami.Porcja na około 22 sztuki.

  • 20 min

Składniki:

  • 400 ml zsiadłego mleka
    2 jaja
    1 łyżeczka sody (z małą górką)
    2 pełne szklanki mąki pszennej
    1 kopiasta łyżka cukru z wanilią
    szczypta soli
    dodatkowo:
    ulubione owoce pokrojone na mniejsze cząstki
    cukier puder do posypania

Sodziaki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zsiadłe mleko miksujemy krótko z jajami, następnie wsypujemy mąkę, sodę, cukier z wanilią i sól, miksujemy wszystko do uzyskania jednolitej konsystencji. Ciasto ma być gęste.
    Jeśli robimy je np z jabłkami, obieramy je i kroimy na plasterki.
    Na patelni rozgrzewamy olej, kładziemy porcje ciasta z 1 łyżki, na wierzch układamy owoce, smażymy na złoto z obu stron.
    Potem osączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym, posypujemy cukrem pudrem lub zjadamy na przykład z dodatkiem konfitury.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy