Ciasteczka ze śliwkami orzechami i czekoladą na płatkach owsianych i kukurydzianych - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Orzechy włoskie posiekać (niezbyt drobno) i uprażyć w piekarniku w temp. 200*C. Uważać, żeby się nie przypaliły. Ostudzić.
Suszone śliwki i czekoladę pokroić w kostkę.
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia.
2.Masło utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na puszystą masę.
Dalej ucierając dodać jajko. Jak masa będzie pulchna i gładka dodać stopniowo mąkę z proszkiem do pieczenia - wymieszać robotem na najniższych obrotach. Dodać orzechy, śliwki i czekoladę. Całość wymieszać dłonią.
3.Formę piekarnikową wyłożyć papierem do pieczenia.
Przygotować sobie miseczkę z wodą do moczenia rąk, bo ciasto się klei.
Łyżką nabierać ciasto, formować, kulki wielkości orzecha włoskiego, lekko
spłaszczać i układać do formy w 3-ch cm odległościach, bo ciastka urosną w czasie pieczenia.
Piec w temperaturze 150*C ok. 35-40 min. do przyrumienienia, sprawdzić patyczkiem.
Po upieczeniu, ostudzić na kratce.
4.Wykonać lukier. Cukier puder utrzeć z sokiem z cytryny, lub pomarańczowym. Jeżeli lukier będzie za rzadki, dodać więcej cukru pudru. Cienką strużką polewać ostudzone ciasteczka.
Porady
Do ciasteczek można dodawać różne bakalie, według własnego smaku.
Lukier można wykonać z różnym smakiem np. dodając soku malinowego, porzeczkowego itp. będzie miał różowy kolor.
Komentarze