Szarlotka na płatkach kukurydzianych

4.51 (168 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Jest bardzo kruchutka,pachnąca cynamonem,mnie najbardziej smakuje podana na ciepło z lodami waniliowymi.

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • Ciasto:
    - 3 szklanki płatków kukurydzianych
    -4 łyżki mąki
    -8 łyżek cukru
    -7 łyżek margaryny

    Masa jabłkowa:
    -1 szklanka mąki
    -1 łyżeczka proszku do pieczenia
    -7 łyżek margaryny
    -8 łyżek cukru
    -2 jajka
    -8 łyżek mleka
    -6 jabłek
    -2 łyżeczki cynamonu
Wystaw ocenę:

4.51 (168 ocen)

Zobacz również:

Szarlotka Jabłecznik Desery Sałatki

Szarlotka na płatkach kukurydzianych - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Płatki kukurydziane delikatnie kruszymy,tak aby nie powstał proszek. Margarynę siekamy z mąką,cukrem oraz płatkami,wyrabiamy ciasto. Dzielimy na pół, wykładamy jedną część ciasta. Drugą odstawiamy.
  • 2. Margarynę ucieramy z cukrem,dodajemy jajka,mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia oraz cynamonem i wlewamy mleko. Do gotowej masy dodajemy pokrojone jabłka,mieszamy łyżka. Gotową masę wylewamy na kukurydziany spód, i dodajemy drugą część ciasta. Piec ok.40-50 min w temp. 150 z termoobiegiem.
    Przepis na mała blachę.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka Płatki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować