Delikatne, chrupiące od spodu, z mnóstwem orzechów, pestek dyni, zmielonych płatków owsianych no i oczywiście z kawałkami czekolady! ♥♥♥
40 min
Składniki:
250 g płatków owsianych górskich
100 g pestek dyni
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
125 g orzechów włoskich
100 g gorzkiej czekolady min 70/% kakao
120 g masła
100 g cukru
2 łyżeczki cukru z wanilią
2 łyżki miodu
1 duże jajko
Ciasteczka owsiane z orzechami i czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Płatki i pestki dyni mielimy w malakserze na mąkę (mąkę owsianą o raz mąkę z pestek dyni można kupić gotową w sklepie), dodajemy proszek do pieczenia.
2.Orzechy siekamy na mniejsze kawałki.
3.Czekoladę siekamy na mniejsze kawałki.
4.Masło, cukier, cukier z wanilią, miód, jajko miksujemy na puszystą masę. Dodajemy po kolei sypkie składniki: mąkę owsianą, orzechy i czekoladę.
5.Z gotowej mas formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, lekko spłaszczamy i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Ciasteczka pieczemy w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni ok 15 minut, aż spody będą lekko zrumienione.
6.Gotowe odstawiamy do wystygnięcia, zajadamy od razu lub przechowujemy w metalowym pojemniczku.
Komentarze