Ciasteczka owsiane z orzechami i czekoladą

4.5 (199 ocen)

  • 40 min

Delikatne, chrupiące od spodu, z mnóstwem orzechów, pestek dyni, zmielonych płatków owsianych no i oczywiście z kawałkami czekolady! ♥♥♥

  • 40 min

Składniki:

  • 250 g płatków owsianych górskich
    100 g pestek dyni
    0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    125 g orzechów włoskich
    100 g gorzkiej czekolady min 70/% kakao
    120 g masła
    100 g cukru
    2 łyżeczki cukru z wanilią
    2 łyżki miodu
    1 duże jajko
Wystaw ocenę:

4.5 (199 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Ciastka Przekąski

Ciasteczka owsiane z orzechami i czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Mąka owsiana 1. Płatki i pestki dyni mielimy w malakserze na mąkę (mąkę owsianą o raz mąkę z pestek dyni można kupić gotową w sklepie), dodajemy proszek do pieczenia.
  • Orzechy siekane 2. Orzechy siekamy na mniejsze kawałki.
  • Czekolada siekana 3. Czekoladę siekamy na mniejsze kawałki.
  • Masa ciasteczkowa 4. Masło, cukier, cukier z wanilią, miód, jajko miksujemy na puszystą masę. Dodajemy po kolei sypkie składniki: mąkę owsianą, orzechy i czekoladę.
  • Formowanie ciasteczek 5. Z gotowej mas formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, lekko spłaszczamy i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

    Ciasteczka pieczemy w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni ok 15 minut, aż spody będą lekko zrumienione.
  • Ciasteczka owsiane z orzechami i czekoladą 6. Gotowe odstawiamy do wystygnięcia, zajadamy od razu lub przechowujemy w metalowym pojemniczku.

    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Płatki owsiane

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować