Ciasteczka ze skwarek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Skwarki przepuszczam przez maszynkę do mięsa,
2.dodaję do tej masy 1 szklankę mąki. Potem wbijam żółtka i dodaję cukier puder wymieszany z cukrem wanilinowym i proszkiem do pieczenia.
3.Na końcu wlewam mleko i dokładnie wszystko mieszam.
4.Jeżeli ciasteczka mają być z maszynki, to masę należny przełożyć i wyciskać ciasteczka na blaszkę.
Jeżeli zaś macie zamiar robić ciasteczka wykrawane foremką, należny dosypać drugą szklankę mąki, szybko zagnieść ciasto, przełożyć na blat podsypany mąką i rozwałkować na grubość 0,5 cm. Wykroić ciastka, ułożyć na blasze
5.i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C na 10-12 min. Po tym czasie wyjąć, gorące przełożyć na deseczkę.
Składniki na lukier zmiksować, polukrować wierzch ciasteczek i posypać odrobiną cynamonu.
Komentarze