30 dag mąki
15 dag skwarek
12 dag cukru pudru
2 -3 żółtka
opakowanie cukru waniliowego
1/2 opakowania proszku do pieczenia
125 ml mleka
3 dag startej skórki z cytryny bądź pomarańczy
Ciastka ze skwarek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Skwarki przekręcić przez maszynkę i dodać do mąki. Następnie dodać żółtka, proszek do pieczenia, cukier puder, cukier waniliowy, mleko oraz startą skórkę z umytej cytryny bądź pomarańczy. Zagnieść ciasto i odstawić na chwilę do lodówki.
Po schłodzeniu ciasto kroimy na części i rozwałkowujemy na desce, wycinając dowolne wzory.
Wycięte ciasteczka układamy na wysmarowanej tłuszczem blaszce i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni. Pieczemy do momentu, aż ciasteczka nabiorą złotawego koloru.
Porady
Po upieczeniu ciasteczka można posypać cukrem pudrem.
Komentarze