Ciasteczka z ciasta naleśnikowego

4.5 (182 ocen)

Przepis pochodzi z lat siedemdziesiątych minionego stulecia

Składniki:

  • 1 szklanka mąki
    2 całe jajka
    3/4 szklanka wody
    dowolny olejek aromatyzowany
    cukier waniliowy
Wystaw ocenę:

4.5 (182 ocen)

Zobacz również:

Desery Ciastka

Ciasteczka z ciasta naleśnikowego - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka rozrabiamy z mąką dodając wodę do uzyskania rzadkiego, lejącego ciasta
  • 2. Rozgrzewamy tłuszcz (olej ewentualnie smalec ) i wkładamy do niego odpowiednią foremkę dobrze ją nagrzewając
  • 3. Dobrze nagrzaną foremkę zanurzamy do 2/3 wysokości w cieście i ponownie zanurzamy w mocno nagrzanym tłuszczu, ale nie gotującym. Smażymy na złocisty kolor.
  • 4. Po wyjęciu foremki z tłuszczu, ciastko powinno samo zejść z foremki.
  • 5. Ciastko układamy na papierowym ręczniku w osączenia z tłuszczu.Można następnie oprószyć cukrem pudrem.

Porady

Nie słodzić ciasta przed włożeniem do tłuszczu, ponieważ ciastka nie schodzą z foremki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować