Ciasteczka z ciasta naleśnikowego - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jajka rozrabiamy z mąką dodając wodę do uzyskania rzadkiego, lejącego ciasta
2.Rozgrzewamy tłuszcz (olej ewentualnie smalec ) i wkładamy do niego odpowiednią foremkę dobrze ją nagrzewając
3.Dobrze nagrzaną foremkę zanurzamy do 2/3 wysokości w cieście i ponownie zanurzamy w mocno nagrzanym tłuszczu, ale nie gotującym. Smażymy na złocisty kolor.
4.Po wyjęciu foremki z tłuszczu, ciastko powinno samo zejść z foremki.
5.Ciastko układamy na papierowym ręczniku w osączenia z tłuszczu.Można następnie oprószyć cukrem pudrem.
Porady
Nie słodzić ciasta przed włożeniem do tłuszczu, ponieważ ciastka nie schodzą z foremki.
Komentarze