Muffinki z ciasta naleśnikowego - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.MĄKĘ, PROSZEK DO PIECZENIA I CUKIER WSYPUJEMY DO MISKI DOLEWAMY MLEKO, WBIJAMY JAJKO I CAŁOŚĆ MIKSUJEMY NA GŁADKĄ MASĘ.
2.OBIERAMY JABŁKA I KROIMY W PASECZKI.
ROZGRZEWAMY PATELNIĘ I ROZPUSZCZAMY NA NIEJ MASŁO I WRZUCAMY JABŁKA I SKÓRKĘ Z POMARAŃCZY - DOLEWAMY ŁYŻKĘ MIODU.
SMAŻYMY, AŻ JABŁKA BĘDĄ MIĘKKIE I ODSTAWIAMY NA BOK DO OSTUDZENIA.
3.ROZGRZEWAMY PIEKARNIK DO OKOŁO 180' STOPNI.
FOREMKI NA MUFFINY WYKŁADAMY PAPIEREM DO PIECZENIA ( MOŻEMY DELIKATNIE PRZESMAROWAĆ FOREMKI MASŁEM ).
DO FOREMEK WLEWAMY PO OKOŁO 2 ŁYŻKI CIASTA I DODAJEMY PO 1 ŁYŻECZCE MUSLI I WIÓRKÓW KOKOSOWYCH I WBIJAMY PO KILKA PLASTERKÓW JABŁKA.
WKŁADAMY DO PIEKARNIKA NA OKOŁO 25 - 30 MINUT.
4.PO UPIECZENIU I OSTUDZENIU NALEŚNIKOWYCH MUFFINEK MOŻEMY POSYPAĆ JE CYNAMONEM BĄDŹ CUKREM PUDREM.
Porady
Do foremek wlej ciasto na około 3/4 wysokości foremki.
Komentarze