Ciasteczka "słoneczka" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z wyżej podanych składników wyrabiamy ciasto, formujemy kulę i wstawiamy do lodówki na 2 godziny. W tym czasie robimy lukier oraz masę do ciasteczek.
Lukier:
- 2 białka
- 100g cukier puder
Białka ubijamy mikserem i dodajemy cukier puder.
Masa:
- 3 jajka
- 1 szklanka cukru
- 1 margaryna
Jajka mieszamy z cukrem następnie ubijamy na parze. Margarynę ucieramy mikserem stopniowo dodając zimną masę jajeczną. Gotową masę wkładamy do lodówki na czas pieczenia ciasteczek.
Wyjmujemy ciasto z lodówki, wałkujemy na oprószonej mąką powierzchni stolnicy na grubość ok. 0,5 cm. Wykrawamy szklanką ciasteczka i smarujemy lukrem z jednej strony. Pieczemy w temp 180 C ok. 10 -15 min.
Upieczone ciasteczka przekładamy masą. Brzegi ciasteczek również smarujemy cienką warstwą masy i obtaczamy w wiórkach kokosowych.
Komentarze