Ciasteczka ryżowe

4.5 (177 ocen)

  • 40 min

Ciastka są bardzo smaczne, kruche i co ważne bezglutenowe a więc zdrowe.

  • 40 min

Składniki:

  • • 2 kleiki ryżowe - po 160 g
    • 250 masła
    • 3 jajka
    • 3/4 szklanki cukru
    • 1 cukier waniliowy
    • 3 łyżki wiórek kokosowych
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    • dowolny dżem
Wystaw ocenę:

4.5 (177 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Ciastka Bezy

Ciasteczka ryżowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. • Miękkie masło zmiksować z cukrem i cukrem waniliowym, dodawać po jednym jajku.
    • Wymieszać masę z kleikiem ryżowym, wiórkami kokosowymi i proszkiem do pieczenia.
    • Masa będzie dość gęsta, trzeba nabierać po łyżeczce i formować kulki wielkości orzecha włoskiego, które należy układać na blasze do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia.
    • W każdej kulce zrobić dołek naciskając jej środek. Delikatnie popękają.
    • Upiec na jasnozłoty kolor w temp. 180 st.C przez 8-10 minut.
    • Po upieczeniu i wystudzeniu do każdego wgłebienia włożyć dowolny dżem, u nas morelowy.

Porady

Zamiast kleiku ryżowego można użyć kleiku kukurydzianego.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować