Ciasteczka - pyszczki PANDY

2 (1 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób

Urocze, kruche ciasteczka, każde w kształcie uroczego pyszczka pandy.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • ciasto waniliowe:
    250 g masła, w temperaturze pokojowej
    szklanka cukru pudru
    ½ szklanki cukru
    duże jajko
    żółtko
    łyżeczka ekstraktu waniliowego
    2 ½ szklanki mąki
    ½ łyżeczki soli
    ciasto kakaowe:
    250 g masła, w temperaturze pokojowej
    szklanka cukru pudru
    ½ szklanki cukru
    duże jajko
    żółtko
    łyżeczka ekstraktu z wanilii
    2 szklanki mąki
    ½ szklanki ciemnego kakao w proszku
    ½ łyżeczki soli

    ciasto z zieloną herbatą matcha:
    250 g masła, w temperaturze pokojowej
    szklanka cukru pudru
    ½ szklanki cukru
    duże jajko
    żółtko
    łyżeczka ekstraktu z wanilii
    2 szklanki mąki
    4-5 łyżki zielonej herbaty matcha
    ½ łyżeczki soli

    opcjonalnie groszki czekoladowe na noski
Wystaw ocenę:

2 (1 ocen)

Zobacz również:

Desery Ciastka

Ciasteczka - pyszczki pandy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto waniliowe:

    Masło, cukier puder i cukier ucieramy na puszystą masę. Dodajemy jajko, żółtko i ekstrakt waniliowy i razem ucieramy. Dodajemy mąkę i sól i mieszać aż ciasto zrobi się plastyczne(ciasto wyrabiałam za pomocą robota kuchennego, jeśli nie macie takiej możliwości utarte masło można wyrobić z mąką już ręcznie). Ciasto formujemy w kulę, zwijamy w folię spożywczą i odkładamy na 2 godziny do lodówki.
  • 2. Ciasto kakaowe:

    Masło, cukier puder i cukier ucieramy na puszystą masę. Dodajemy jajko, żółtko i ekstrakt waniliowy i razem ucieramy. Dodajemy mąkę, kakao i sól i mieszać aż ciasto zrobi się plastyczne(ciasto wyrabiałam za pomocą robota kuchennego, jeśli nie macie takiej możliwości utarte masło można wyrobić z mąką już ręcznie). Ciasto formujemy w kulę, zwijamy w folię spożywczą i odkładamy na 2 godziny do lodówki.
  • image-0xn59d9 3. Ciasto z herbatą:

    Masło, cukier puder i cukier ucieramy na puszystą masę. Dodajemy jajko, żółtko i ekstrakt waniliowy i razem ucieramy. Dodajemy mąkę, herbatę i sól i mieszać aż ciasto zrobi się plastyczne(ciasto wyrabiałam za pomocą robota kuchennego, jeśli nie macie takiej możliwości utarte masło można wyrobić z mąką już ręcznie). Ciasto formujemy w kulę, zwijamy w folię spożywczą i odkładamy na 2 godziny do lodówki.
  • 4. Ciasto waniliowe dzielimy na 4 części. Z trzech z nich toczymy wałeczki.

    Ciasto kakaowe dzielimy na 3 części i toczymy z nich wałeczki.

    Z ciasta z herbaty odcinamy 1/3 ciasta i z niej toczymy wałeczek. Resztę ciasta odkładamy na bok.

    Wszystkie wałeczki powinny być równej długości.
  • image-1i1kb9k 5. Na spód układamy jasny wałeczek na nim układamy ciemny wałeczek, jasny i ciemny. Jasny wałeczek, który nam został rozwałkowujemy na cienki placek otaczamy nim naszą konstrukcję.
  • 6. Na górze umieszczamy w następującej kolejności ciemny wałeczek, zielony i ciemny. Pozostałe zielone ciasto wałkujemy tak by miało długość całej konstrukcji, a szerokość by okryło ją z obu stron.

    Tak przygotowane ciasto owijamy w folię spożywczą i odstawiamy na godzinę do zamrażarki.
  • image-18bo7bn 7. Schłodzone ciasto kroimy na plasterki i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia . Pieczemy w 180℃ około 12 minut. Na gorące jeszcze ciastka układamy groszki czekoladowe, by powstały urocze noski.

Porady

Jeśli wałeczki wychodzą nam zbyt duże/długie to warto przekroić na kilka części. Z podanych proporcji wychodzą 3 duże blachy ciastek więc spokojnie można zostawić w zamrażarce pozostały kawałek i upiec ciastka, kiedy przyjdzie nam na nie ochota. Ciastka po upieczeniu przechowujemy w pudełku lub słoiku na ciastka.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować