Moja propozycja na zdrowe słodkości. Te ciasteczka są nie tylko pyszne, ale też bardzo proste i szybkie do przygotowania. Moje córeczki je uwielbiają. Najlepiej smakują z filiżanka ciepłego mleka.
10 min
Dla 2 osób
Składniki:
• 100 g płatków owsianych górskich,
• 50 g cukru kokosowego ( może być trzcinowy),
• szczypta soli
• ok. 40 g mąki pszennej jaglanej,
• 1/2 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia (bezglutenowy, bez fosforanów)
• 40g pasty kokosowej,
• 40g oleju kokosowego,
• 1 łyżka wiórków kokosowych,
• 2 średnie jajka,
Ciasteczka owsiano-kokosowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do dużej miski wrzucić wszystkie składniki i dokładnie wymieszać do czasu aż powstanie jednolita masa.
Ciasto na ciasteczka nieco lepi się do dłoni. Tak więc podczas lepienia można moczyć dłonie w zimnej wodzie, nabierać porcję ciasta wielkości nieco większej niż orzech włoski i wtedy spłaszczyć kulkę, formując ciastka o grubości ok. 1-1,5 cm. Z podanych wyżej składników ulepiłam 8 sztuk ciasteczek.
Na blaszkę z piekarnika położyć kratkę i wyłożyć papierem do pieczenia. Poukładać ciasteczka, zachowując pewne odstępy między nimi.
Piekarnik rozgrzać do temp. 180 st. C i piec przez ok. 20-25 minut (do lekkiego zarumienienia).
Ciasteczka owsiane po tym czasie (po 20-25 minutach) mogą być z wierzchu lekko miękkie, ale spokojnie po ostudzeniu odpowiednio stwardnieją. Smacznego!
Komentarze