Ciasteczka owsiano-kokosowe

5 (3 ocen)

  • 10 min
  • Dla 2 osób

Moja propozycja na zdrowe słodkości. Te ciasteczka są nie tylko pyszne, ale też bardzo proste i szybkie do przygotowania. Moje córeczki je uwielbiają. Najlepiej smakują z filiżanka ciepłego mleka.

  • 10 min
  • Dla 2 osób

Składniki:

  • • 100 g płatków owsianych górskich,
    • 50 g cukru kokosowego ( może być trzcinowy),
    • szczypta soli
    • ok. 40 g mąki pszennej jaglanej,
    • 1/2 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia (bezglutenowy, bez fosforanów)
    • 40g pasty kokosowej,
    • 40g oleju kokosowego,
    • 1 łyżka wiórków kokosowych,
    • 2 średnie jajka,
Wystaw ocenę:

5 (3 ocen)

Zobacz również:

Ciasteczka owsiane

Ciasteczka owsiano-kokosowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do dużej miski wrzucić wszystkie składniki i dokładnie wymieszać do czasu aż powstanie jednolita masa.
    Ciasto na ciasteczka nieco lepi się do dłoni. Tak więc podczas lepienia można moczyć dłonie w zimnej wodzie, nabierać porcję ciasta wielkości nieco większej niż orzech włoski i wtedy spłaszczyć kulkę, formując ciastka o grubości ok. 1-1,5 cm. Z podanych wyżej składników ulepiłam 8 sztuk ciasteczek.
    Na blaszkę z piekarnika położyć kratkę i wyłożyć papierem do pieczenia. Poukładać ciasteczka, zachowując pewne odstępy między nimi.
    Piekarnik rozgrzać do temp. 180 st. C i piec przez ok. 20-25 minut (do lekkiego zarumienienia).
    Ciasteczka owsiane po tym czasie (po 20-25 minutach) mogą być z wierzchu lekko miękkie, ale spokojnie po ostudzeniu odpowiednio stwardnieją. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować