Ciasteczka owsiane z mąką kokosową i czekoladą

4.48 (175 ocen)

  • 30 min
  • Dla 5 osób

Ciastka są przyjemnie chrupiące oraz posiadają delikatną, kokosową nutę, która rewelacyjnie łączy się z mnóstwem kawałeczków rozpływającej się w ustach czekolady.

  • 30 min
  • Dla 5 osób

Składniki:

  • (około 15 sztuk)
    1,5 szklanki mąki owsianej (1 szklanka = 250 ml) (*)
    1/2 szklanki mąki kokosowej
    1/2 szklanki ksylitolu (lub cukru)
    1 jajko
    1/4 szklanki mleka
    1/4 szklanki oleju
    1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
    Dodatkowo:
    1/2 szklanki posiekanej czekolady
Wystaw ocenę:

4.48 (175 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciastka Ciasteczka owsiane

Ciasteczka owsiane z mąką kokosową i czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W jednej misce wymieszać obie mąki, ksylitol i sodę, a w drugiej jajko, olej oraz mleko.
    Następnie wszystkie składniki należy połączyć na jednolitą konsystencję i na końcu wmieszać uprzednio posiekaną czekoladę.
    Z masy uformować kuleczki o wielkości orzecha włoskiego.
    Każdą z nich delikatnie spłaszczyć i umieścić na blasze wysłanej papierem do pieczenia.
    Ciastka piec w rozgrzanym piekarniku przez około 20 minut w 180 stopniach.

Porady

(*) Jeśli nie macie mąki owsianej to możecie zmielić płatki. Tak samo można postąpić z wiórkami kokosowymi.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować