Ciasteczka Oreo

0 (0 ocen)

smakują tak samo jak kupione w sklepie, nikt się im nie oprze:)

Składniki:

  • na ciasteczka:
    2 niepełne szklanki mąki pszennej
    ½ szklanki ciemnego naturalnego kakao
    ½ szklanki cukru
    ¾ kostki miękkiego masła
    łyżeczka sody oczyszczonej
    szczypta soli
    jajko
    na krem:
    50 g masła
    100 g cukru pudru
    łyżeczka ekstraktu z wanilii
    łyżka startej skórki cytrynowej lub łyżka soku z cytryny
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciastka

Ciasteczka oreo - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowujemy ciasto na ciasteczka. Masło i cukier ucieramy tak długo, aż powstanie puszysta masa, wtedy dodajemy jajko. Suche składniki: mąka pszenna, kakao, cukier, sodę, sól, mieszamy ze sobą i wkładamy do miski. Utarte masło z cukrem i jajkiem dodajemy do suchych składników. Wyrabiamy ciasto aż stanie się miękkie i elastyczne. Posypujemy blat mąką i rozwałkujemy cienko ciasto ok. 4 mm.Wycinamy szklanką ok. 50 niezbyt dużych ciastek. Wykładamy blachę papierem do pieczenia i układamy ciastka w małych odstępach. Pieczemy je w temperaturze 190 stopniach przez 12-14 minut. Upieczone ciastka studzimy. Ciasta muszą być dobrze wystudzone , żeby krem nie rozpuszczał się.
  • 2. Miękkie masło, ekstrakt z wanilii i przesiany cukier puder ubijamy mikserem. Dodajemy skórkę lub sok z cytryny i mieszamy. Krem przekładamy do szprycy. Wystudzone ciasteczka smarujemy kremem, przykrywając je drugim ciastkiem i lekko dociskając do siebie.Tak przygotowane ciasteczka układamy na talerzu i chowamy na 1 godzinę do lodówki, aby masa miała szansę stwardnieć.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować