CIASTECZKA KRUCHE PYCHOTKI

4.48 (175 ocen)

Kruche po raz kolejny, ale w nowej odsłonie. Ciasteczka te są szybkie i łatwe do przygotowania. Są również wspaniałe i smaczne. Doskonale nadają się na osłodę ponurych, wieczorów.

Składniki:

  • 1 kostka margaryny
    60 dag mąki
    20 dag cukru
    1 całe jajko
    1 żółtko
    1-2 łyżki śmietany
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    powidło lub krem czekoladowy
Wystaw ocenę:

4.48 (175 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Kruche ciasto Desery Ciastka

Ciasteczka kruche pychotki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Utrzeć margarynę z cukrem, śmietaną i jajkami. Gdy stworzą jednolitą masę dodać mąkę i proszek do pieczenia. Wyrobić gładkie ciasto. Cienko je rozwałkować, wyciąć foremką ciastka – nie za duże, najlepiej kółeczka. Następnie układać na wysmarowaną margaryną blachę.
  • 2. Piec w temperaturze 180-200ºC przez około 10-15 minut, aż będą złociste.
  • 3. Kiedy ciastka są jeszcze ciepłe, połowę z nich posmarować powidłem lub kremem czekoladowym, a następnie drugą połowę ułożyć na ciastkach posmarowanych powidłem. Odstawić, aby ostygły.

Porady

Kruche ciasteczka z dżemem lub czekoladą robi się błyskawicznie. Na pewno dodadzą nam energii, jeśli zjemy je do porannej kawy, albo umilą popołudnie z filiżanką herbaty. Są smaczne. Polecam!

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.49 (159 ocen)

Kruche ciasteczka

To może cię zainteresować