Ciasteczka francuskie z powidłami

4.49 (195 ocen)

Jeśli nie mamy czasu lub chęci na pieczenie a mamy ochotę na coś słodkiego to te ciasteczka francuskie zrobimy szybciutko i z chęcią zjemy.

Składniki:



  • 2 ciasta francuskie
    1 jajko
    powidła śliwkowe
    cukier puder
    3 łyżki soku z cytryny

Wystaw ocenę:

4.49 (195 ocen)

Ciasteczka francuskie z powidłami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rozwinąć ciasta. Pierwsze ciasto podzielić na 12 części (kwadraty) na środku każdego kwadratu wyciąć kieliszkiem kółko. Kwadraty z kółkiem ułożyć na drugim cieście i przyciąć na równo z kwadratami z kółkiem. Ułożyć na blasze wyłożonej matą silikonową, posmarować roztrzepanym jajkiem i w środek każdego kółka nałożyć po łyżeczce powideł. Piec w 200 stopniach około 20 minut. Wyjąć i studzić na metalowej kratce. Zimne polać lukrem. Wycięte kółka również posmarować jajkiem i upiec Do soku dodawać stopniowo cukier puder ucierać do momentu uzyskania lejącego lukru.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Powidła śliwkowe Ciasto francuskie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować